VIJESTI

Svi skandali i neuspjesi Denisa Zvizdića!

Čelnik Vijeća ministara BiH od februara 2015. katastrofalno vodi i predstavlja našu zemlju

A. DUČIĆ

26.2.2017

Kada je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH 11. februara 2015. godine tijesnom većinom od 28 glasova izabran za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić vjerovatno nije mogao ni zamisliti da će mu se tokom mandata desiti brojni skandali. 

Više od dvije godine kasnije, Zvizdić koji, prema općoj ocjeni, anemično vodi državnu vladu, nema se čime pohvaliti, ni političkim niti državničkim uspjesima, ali ima sramotnim ispadima, zbog kojih bi svaki drugi političar u Evropi na takvoj jednoj funkciji već podvukao crtu i podnio ostavku.

Minhenska konferencija

Najnoviji fijasko aktuelnog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH vezan je za njegovo učešće na minhenskoj konferenciji o sigurnosti, koja je prošlog vikenda okupila oko 500 političara i poslovnih ljudi iz cijelog svijeta, među kojima je bilo i 30 šefova država ili vlada. 

Zvizdićevo prisustvo na toj konferenciji prošlo je skoro nezapaženo. S druge strane, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se s kancelarkom Angelom Merkel, potpredsjednikom SAD Majklom Pensom (Michael Pence), od kojeg je dobio uvjeravanja o prijateljstvu SAD prema Crnoj Gori, kao i s nizom drugih američkih zvaničnika. 

Nemogućnost ostvarivanja kontakata na ovom događaju s tako važnim političkim ličnostima posebno brine zbog činjenice da se BiH usljed političke krize, praktično, nalazi u problemima na putu ka EU i NATO-u.

Samo dvije sedmice ranije, tačnije 7. februara, desio se nezapamćeni diplomatski skandal koji će, zasigurno, doprinijeti daljnjem zahladnjenju odnosa između BiH i Hrvatske.

Riječ je, naime, o zvaničnoj posjeti predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova koji će, bez sumnje, dobro upamtiti ovaj susret sa Zvizdićem. Naime, skandal se desio nakon saopćenja za javnost Zvizdićevog kabineta budući da je, prema kasnijem očitovanju Petrova, prvom čovjeku Hrvatskog sabora imputirana izjava da je protiv dodatnog entiteta u BiH.

- Bez obzira na različite pokušaje provokacija koji se koriste samo iz razloga što možda nekima nije u interesu da se postigne dogovor, ali za mene je iznimno važno i uvijek ću zastupati interese građana cijele BiH - bio je komentar prvog čovjeka Hrvatskog sabora, dok je Zvizdić nakon toga, putem saopćenja, izjavio da je neugodno iznenađen time što je Petrov zanijekao da se u bilateralnim razgovorima u Sarajevu usprotivio uspostavi novih entiteta u toj zemlji.

Bivši ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač, koji je bio član hrvatske delegacije, otkrio je nekoliko dana kasnije detalje sastanka, potvrdivši da Petrov takvo nešto nije rekao, već se, kako kaže, radilo o interpretaciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

pakistanci-o-zvizdicu

Pakistanski mediji izvijestili o skandalu  

Još veći skandal u režiji Zvizdića, o čemu su brujali mnogi mediji, desio se 21. decembra 2016. prilikom zvanične posjete pakistanskog premijera Navaza Šarifa našoj državi.

Pakistanska televizija Bol TV, a onda i drugi mediji, objavili su informaciju da je Zvizdić ponizio premijera Pakistana, prvo što ga nije dočekao na Sarajevskom aerodromu, a onda i što ga je prilikom oficijelnog dočeka ispred zgrade institucija u Sarajevu pustio da hoda asfaltom umjesto po crvenom tepihu, kuda se on kretao.

- Dok se Zvizdić kretao sredinom crvenog tepiha prilikom svečanog dočeka, čini se da za premijera Šarifa nije bilo mjesta - bio je samo jedan od komentara u izvještaju na pakistanskoj televiziji.

Šlag na tortu, kako su otkrili pojedini mediji, bio je incident koji se desio nekoliko trenutaka kasnije, kada je u zgradi institucija u holu, netom prije ulaska pakistanskog premijera, sklonjena božićna jelka, koja je tu stajala sedmicama.

 Blam u Sarajevu

Samo sedmicu ranije Zvizdić je, kao domaćin Samita šefova vlada zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI), događaja organiziranog u Sarajevu, doživio pravi diplomatski, a i politički šamar.

Od pozvanih 18 premijera država članica ove inicijative, samo jedan se odazvao Zvizdiću! Tako se on susreo tek s Andrejem Kobjakovom, šefom vlade Bjelorusije, zemlje koja je od BiH preuzela predsjedavanje Inicijativom. 

Ostalo je nepoznato zbog čega su šefovi vlada drugih zemalja na ovaj važan skup odlučili poslati svoje zamjenike i nižerangirane zvaničnike. Štaviše, neki premijeri su ranije bili potvrdili svoj dolazak, ali u međuvremenu su ga otkazali. 

Ilustracija o tome šta, naprimjer, može postići premijer Srbije Aleksandar Vučić, a šta nije u stanju uraditi Zvizdić, data je krajem februara prošle godine na velikom investicijskom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). I ova turneja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u glavnom gradu Velike Britanije može se smatrati apsolutnim fijaskom.

petrov-zvizdic

Petrov i Zvizdić: Nesvakidašnji skandal

Naime, Zvizdić i Vučić su na toj konferenciji razgovarali otprilike s istim ljudima u Londonu. Međutim, srbijanski premijer se, za razliku od Zvizdića, u svoju državu nije vratio praznih ruku. 

O tome je govorila vijest kako je dogovoreno da će EBRD finansirati najvažniji infrastrukturni projekt srbijanske prijestonice vrijedan 20 miliona eura, a tiče se gradnje nove glavne autobuske stanice. S druge strane, Zvizdić s čelnicima EBRD-a te drugim svjetskim investitorima nije ništa konkretno dogovorio, a kamoli šta potpisao. 

U istom mjesecu prvi čovjek Vijeća ministara BiH našao se u središtu još jednog skandala s ozbiljnim političkim reperkusijama. Riječ je o tajnom donošenju odluka o sistemu koordinacije procesa EU integracija u BiH ili Mehanizmu koordinacije.

Naime, na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 26. januara 2016. je bez obavještenja javnosti usvojena, a u „Službenom glasniku BiH“ 9. februara objavljena odluka o tada krucijalnom uvjetu EU za nastavak integracija BiH. 

 Medijska prašina

Velika medijska prašina digla se zbog toga, s obzirom na to da o sjednici na kojoj je usvojen mehanizam ne postoji zvanični pisani trag, a o njegovom usvajanju građani su imali priliku saznati iz medija.

Kako bi smirio javnost i utišao medijske kritike, Zvizdić je, dan nakon objave odluke o Mehanizmu koordinacije, izjavio da nije bilo nikakvo tajno usvajanje. Međutim, odmah nakon davanja te izjave oglasili su se predstavnici RS s teškim optužbama na račun Zvizdića.

Nakon upućenih kritika predsjedavajući Vijeća ministara počeo je mijenjati svoje stavove o tome koliko je Mehanizam koordinacije zaista bio usaglašen s entitetima. Pravdajući postupak usvajanja Mehanizma koordinacije, Zvidić je pojasnio kako se više nije moglo čekati.

Novi pregovori o Mehanizmu koordinacije otvoreni su sredinom marta, a konačan akt je usaglašen tek 17. avgusta 2016. godine i to nakon čuvenog sastanka Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića održanog u kafiću "Barka" u Istočnom Sarajevu. S obzirom na to da u sve to nije bio involviran lider HDZ-a BiH Dragan Čović, on je imao niz zamjerki na ovaj akt.

Zašto se i pod čijim pritiscima politika predsjedavajućeg Vijeća ministara u samo dva mjeseca promijenila te je li njegovo ranije djelovanje bilo usmjereno samo na zavaravanje javnosti, pitanja su koja su tada mediji postavljali u vezi s ovim slučajem.

 Porodični klan zaposjeo institucije

Odmah nakon što je imenovan na čelo Vijeća ministara, Zvizdić je, praktično, svojoj snahi Maidi Čampari omogućio da postane predsjednica Konkurencijskog vijeća BiH, veoma važne državne institucije. Desilo se to iako je osporeno njeno imenovanje zbog indicija o zloupotrebi službenog položaja, što je prijavljeno i Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Maida Čampara je, naime, supruga državnog tužioca Dubravka Čampare (Zvizdićeva i Čamparina majka su rođene sestre). Ove relacije, što se u medijima često problematiziralo, ilustriraju samo dio porodičnog klana bliskog tvrdom krilu SDA, koji je zauzeo brojne utjecajne pozicije u pravosuđu, institucijama i parlamentima. 

 Poniženje u Turskoj

Samo nekoliko mjeseci nakon što je preuzeo dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zvizdić je doživio svojevrsno poniženje. Desilo se to 16. avgusta 2015. godine na aerodromu u Antaliji u Turskoj dok je čekao let za Sarajevo. Prema izjavama očevidaca, Zvizdić je doživio neugodnost jer mu nije odobren VIP tretman koji je tražio, iako je stalno naglašavao da je on, ipak, državni premijer BiH. 

Vrhunac poniženja desio se u trenutku kada je morao stati u red zajedno s ostalim putnicima.

zvizdic-na-turskom-aerdromu

Zvizdić ponižen na aerodromu u Antaliji