VIJESTI

Sve do 2001. Ratko Mladić se nalazio u službi Vojske Jugoslavije

30. kadrovski centar Generalštaba u Beogradu leglo ratnih zločinaca

A.H.

25.2.2017

Među mnogim dokumentima koji nisu bili dostupni timu advokata BiH koji su svojevremeno zastupali tužbu za genocid protiv tadašnje Srbije i Crne Gore nalazili su se brojni koji potvrđuju direktno učešće pripadnika Vojske Jugoslavije u agresiji na BiH i zločinima koji su tom prilikom počinjeni. 

Ratne operacije

Riječ je o dokumentima koje je 2005. godine, u dogovoru s tadašnjim ministrom vanjskih poslova i predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Srbije i Crne Gore Goranom Svilanovićem i Rasimom Ljajićem, od javnosti zaštitila haška tužiteljica Karla del Ponte (Carla). 

Među brojnim dokumentima je i Ukaz predsjednika Savezne republike Jugoslavije Vojislava Koštunice od 16. juna 2001. kojim se s evidencije profesionalnih vojnika Vojske Jugoslavije (VJ) s dužnosti u 30. kadrovskom centru Generalštaba VJ u Beogradu skida 26 generala koji su komandovali ratnim operacijama u BiH.

faksimil-sedmica

Ukaz predsjednika Koštunice od 16. juna 2001. kojim se s evidencije profesionalnih vojnika Vojske Jugoslavije s dužnosti u 30. kadrovskom centru Generalštaba VJ u Beogradu skida 26 generala koji su komandovali ratnim operacijama u BiH

Prvi na spisku našao se haški optuženik Ratko Mladić, komandant VRS, optužen za genocid i druge teške ratne zločine počinjene u BiH, Momir Talić, također optužen za genocid počinjen nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u Krajini, Radislav Krstić, presuđen za genocid u Srebrenici, Nikola Simić, Momir Zec, Nikola Delić i mnogi drugi. 

 Sudske odluke

Jedan broj dokumenata, posebno zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta odbrane Srbije i Crne Gore, u Haškom tribunalu od javnosti je sakriven na osnovu sudske odluke, dok je jedan broj njih, među kojima i Koštunicin ukaz, od javnosti sakrilo Tužilaštvo u Hagu, tačnije Karla del Ponte. Poznato je da je Del Ponte obećala Svilanoviću da nijedan od dokumenata koji potvrđuju upletenost Vojske Jugoslavije u zločine u BiH neće biti ustupljen timu koji je zastupao BiH pred Međunarodnim sudom pravde u procesu protiv Srbije. 

Na spisku i Novak Đukić

Na spisku generala koji su bili pod komandom Generalštaba VJ nalazi se i osuđenik za zločine počinjene na tuzlanskoj Kapiji Novak Đukić, koji je nakon presude pobjegao u Srbiju, kao i Radmilo Zeljaja, osumnjičen za teške zločine počinjene na području  Prijedora. Tu je i  Svetozar Andrić, čijom su naredbom formirani logori u Podrinju, zatim Vinko Pandurević, osuđen u Hagu za teške ratne zločine u Srebrenici...