VIJESTI

Kler Bodoni za "Avaz": Veliki problemi BiH neće se riješiti bojkotom institucija!

Francuska ambasadorica o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji

A. DUČIĆ

26.2.2017

Francuska ambasadorica u našoj državi Kler Bodoni (Claire Bodonyi) izjavila je u razgovoru za "Dnevni avaz" da je prekjučerašnja sjednica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) bila veoma važna, "jer smo svi zabrinuti zbog sadašnje političke situacije u BiH“. 

Poslati poruku

- Ambasadori PIC-a željeli su zajedno poslati istu poruku, a to je duboko poštovanje za žrtve i njihovu potragu za istinom, i poziv političkim predstavnicima da rade konsenzusom, bez jednostranog djelovanja. Francuska se u potpunosti priključuje ovoj izjavi - kazala je Bodoni.

Upitana kako gleda na odluku o predaji zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, odgovorila je da nije na joj kaže je li zahtjev trebao biti predat ili ne. 

- Ovo je u potpunosti odluka države Bosne i Hercegovine, i poštovanja njenih ustavnih pravila. A Međunarodni sud pravde odlučit će je li taj zahtjev prihvatljiv. Konstatiramo, ipak, da do sada nijedan zahtjev za reviziju nije bio prihvaćen, jer su uvjeti koje postavlja Međunarodni sud pravde u Hagu vrlo striktni - kazala je Bodoni.

Dodala je da joj je, kao i ostalim ambasadorima PIC-a, namjera bila da pozove sve političare na poštivanje institucija BiH i principa dijaloga i konsenzusa utvrđenih Ustavom. Naglasila je da je konstruktivno djelovanje moguće samo zajedničkim radom unutar institucija BiH. Francusku ambasadoricu upitali smo i za komentar na oštru retoriku, pa i poteze srpskih političara zbog ove situacije.

Agresivne izjave

- Bilo da dolazi iz RS ili Federacije, retorika podjele je žalosna. To je način da se skrene pažnja s velikih problema s kojima se suočavaju građani BiH, a to su nezaposlenost, nedostatak prilika za mlade, korupcija. Nijedan od ovih problema neće se riješiti agresivnim izjavama, jednostranim akcijama ili bojkotom institucija. Samo će reforme pomoći BiH da popravi budućnost svojih stanovnika - kazala je Bodoni.

Ja predstavljam Francusku u Sarajevu, a ne u Beogradu

Na upit kako je doživjela oštre izjave iz Beograda, na sastanku predsjednika i premijera Srbije Aleksandra Vučić i Tomislava Nikolića sa srpskim zvaničnicima iz BiH Miloradom Dodikom i Mladenom Ivanićem o narušenom povjerenju, o vraćanju odnosa unazad, rekla nam je tek da ona "predstavlja Francusku u Sarajevu, a ne u Beogradu".