BIH

Mulabegović: Sud će dati pravo tumačenje predatog zahtjeva

Izborno-izvještajna sjednica Skupštine VKBI održana danas u Sarajevu

Fena

25.2.2017

Izborno-izvještajna sjednica Skupštine Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) održana je danas u Sarajevu.

Generalni sekretar VKBI Emir Zlatar je prije početka sjednice kazao novinarima da će biti razgovarano o aktivnostima Vijeća u prethodnoj godini, o radu Fondacije pravda za BiH čiji je suosnivač Vijeće, kao i o izboru organa kojima je istekao mandat - Upravnom i Nadzornom odboru te Sudu časti.

Najavljeno je da će biti riječi i o procesu revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Zauzet stav

Zlatar je kazao da je Vijeće već zauzelo stav i zahtjevalo da se revizija presude mora započeti. Po njegovim riječima, s obzirom na to da je Vijeće i suosnivač Fondacije pravda za BiH, jasni su i nedvojbeni stavovi Vijeća.

On smatra da "političke krize proizvode one koji negiraju genocid u BiH“.

- Cijenim da se mora izaći iz tog jednog negatorskog pristupa ovim svim pitanjima i problemima. Na svim međunarodnim konferencijama o genocidu čut ćete od svih istraživača genocida svijeta da je posljednja faza u zločinu genocida, negiranje genocida. Mi se nalazimo danas, od onih koji su počinili genocid, odnosno političkih predstavnika koji brane tu tezu, u toj završnoj fazi - utvrdio je Zlatar.

Predsjednik VKBI Nedžad Mulabegović je kazao novinarima da aktuelna situacija, gdje je predat zahtjev za pokretanje postupka revizije, s pravnog je prešao na politički aspekt.

- Naš je stav da će sud, koji je jedini meritoran i kompetentan u tome, dati pravu interpretaciju i pravo tumačenje predatog zahtjeva. Prema tome, smatramo da je nepotrebno stvarati velike tenzije. Treba sačekati odluku suda i o samom pokretanju, prihvatanju aplikacije i eventualnom toku postupka reviziji - kazao je Mulabegović.

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka izjavio je novinarima da, pravno gledajući, podnesak BiH će biti upućen tuženoj strani, dakle Srbiji, da se izjasni o tom podnesku.

- Nakon toga mi ćemo dobiti da damo svoje komentare na njihovu reakciju. Onda će, pretpostavljam, sud zakazati javnu raspravu u kojoj će se u prvoj fazi samo raspravljati o proceduralnim stvarima. Dakle, da li postoji takozvana aktivna legitimacija, da li agent ima ovlaštenje da to zastupa, da li je tužena strana legitimirana da bude tužena u ovoj stvari i da li postoje dovoljno ubjedljive nove činjenice da sud može donijeti odluku da pokrene postupak revizije - pojasnio je Trnka.

Ističe da, ono što je vrlo važno napomenuti, u reviziji se ne otvara rasprava o svim pitanjima koja su bila predmet tužbe, nego samo ono na što bude ukazivala revizija.

Vjerodostojna aplikacija

- Ako prođe tu prvu proceduralnu fazu, onda će sud zakazivati takozvanu raspravu o suštini stvari, o meritumu. To će malo potrajati. Zavisi koliko još predmeta ima sud, kad će to staviti na svoj dnevni red, ali očigledno neće tako brzo ići - smatra Trnka.

Mislim, kazao je on, da „imamo dosta vjerodostojnu aplikaciju“.

- Ovo će sigurno još dosta dugo potrajati, ali mislim da je ovaj tim napravio jednu vjerodostojnu aplikaciju i da će sud to imati u vidu, tim više što su se u međuvremenu promijenile okolnosti u odnosu na 2007. godinu - kazao je Trnka.