BIH

Ministar Crnadak za Avaz.ba: Nećemo produbljivati krizu, ali neka Izetbegović prvi povuće potez

Šef bh. diplomatije o krizi bh. vlasti

F. V.

25.2.2017

Državni ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u izjavi za Avaz.ba pozdravio je sinoćnju najavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je "spreman povući potez ka normalizaciji" odnosa u BiH.

- Pozdravljam njegovu najavu da napravi prvi potez, ali ne mogu ništa reći dok ne vidim kakav će biti taj njegov prvi potez. Meni je drago što imamo najavu gospodina Izetbegovića, ali teško mi je bilo šta reći dok ne vidim na šta je on konkretno mislio, kazao je Crnadak, te dodao:

- Ja mislim da svako normalan očekuje da se stvari vrate u normalnu, da se bavimo ekonomijom, borbom protiv korupcije i evropskim putem BiH, ali prvi potez i način na koji treba da se to uradi treba doći od onih koji su do ovog i doveli.

Na pitanje da li će se on i ostali predstavnici Saveza za promjene odazvati sjednici Vijeća ministara BiH u utorak, Crnadak je naglasio "kako ćemo vidjeti kako će se sve dalje kretati".

- Niko nema želju da dodatno komplicira stvar, da pravi dalje eskalacije, ali ponavljam, što se tiče smirivanja stvari prava adresa su oni koji su ovo i započeli.

Crnadak je za Avaz.ba potvrdio da će pozvati ambasadoricu BiH u Holandiji Mirsadu Čolaković "na konsultacije", te dodao da je razlog tome neprovođenje njegove instrukcije i "opća situacija po pitanju revizije". Na pitanje jesu li moguće sankcije protiv Čolaković, Crnadak je odgovorio:

- Neću unaprijed da govorim, vidjet ćemo.