BIH

Safet Softić za Avaz.ba: Spustimo loptu, nema drugog puta!

Predsjedavajući Doma naroda BiH i potpredsjednik SDA

F. VELE

25.2.2017

Nakon što je bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA, Bakir Izetbegović, u emisiji BHRT-a sinoć kazao da je "spreman povući potez ka normalizaciji" odnosa poslije krize izazvane predajom zahtjeva za reviziju presude pred Međunarodnim sudom, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Safet Softić kaže za Avaz.ba da "ne vidi nikakvog drugog puta".

Daljnja kriza

- Imali smo period do predaje aplikacije za koji čovjek može razumjeti da postoje tenzije koje mogu dovesti do toga da se razmisli o predaji aplikacije. Ali, kada je sve to gotova stvar, ne vidim nikakvog drugog puta. Ne postoji osnov za produbljivanje daljnje krize. Koliko sam informiran, za utorak je zakazana sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj su učešće potvrdili predstavnici Saveza za promjene. To će biti put da se stvari polahko stabiliziraju - govori Softić za naš portal.

Vijeće ministara BiH kao izvršni organ bi, kako nastavlja, trebalo da prvo krene s aktivnostima jer "su za to najodgovorniji"

- Nakon toga bi Predsjedništvo i domovi Parlamentarne skupštine trebali da se okupe i da pokušamo spustiti loptu. Predstavnički dom je zakazao sjednicu 7. marta. Očekujem da stvari krenu silaznom putanjom i da se politička situacija stabilizira - dodao je on.

Slučaj "Ambasadorica"

Na pitanje kako komentira poziv ministra vanjskih poslova BiH, Igora Crnatka, bh. ambasadorici u Holandiji Mirsadi Čolaković "na konsultacije", Softić kaže  da su "sve legitimne stvari".

- Ne vidim nešto što bi bilo rad izvan institucija. Ako ministar ima pravo da pozove ambasadora na konsultacije, neka uradi to. Ne vjerujem da će iz tog proizaći dalje produbljivanje krize. Ne mislim da će ići na produbljivanje, jer naprosto niko za to nema potrebu. Što je najvažnije u cijeloj priči, i na nedavnom sastanku premijer Srbije, Aleksandar Vučić, je uputio jasne poruke da se institucije ne napuštaju da treba raditi na spuštanju tenzija. Mislim da je to opredijeljujuća stvar u čitavoj situaciji - kazao je Softić.

Revizija može trajati godinama

Upitan šta slijedi nakon podnošenje zahtjeva za reviziju, Softić je istakao da se spominje rok od osam mjeseci u kojem će se utvrditi eventualno prihvatanje ili odbijanje aplikacije.

- Iz dosadašnjeg iskustva, jer krivično-pravni proces traje 23 godine pred MSP-om, ne očekujem brze rokove i da se može dogoditi išta u skorije vrijeme. S obzirom na dinamiku kako sud radi, vjerovatno će i sama revizija trajati godinama. Pod uvjetom da Sud prihvati što je napisano i predato - naveo je Softić.