LIFESTYLE

Hotel "Waldorf Astoria" se zatvara nakon 86 godina: Pogledajte gdje su spavali Marilyn Monroe, Grace Kelly, Barack Obama... (VIDEO)

Hotel je otvoren 1. oktobra 1931. godine

(A. S.)

25.2.2017

Zbogom velebno predvorje u stilu art decoa, slavne osobe na koje ste mogli naići u dizalu njegova "tornja": "Waldorf Astoria", legendarni njujorški hotel, među najuglednijima na svijetu, zatvara se nakon 86 godina rada.

Od Marilyn Monroe do Grace Kelly, od američkog predsjednika Herberta Hoovera (1929-1933) do Baracka Obame (2009-2017), preko svih čelnika na planetu koji su ondje odsjedali tokom godišnje Opće skupštine Ujedinjenih nacija, boravilo je u ovom zdanju na Park Aveniji u srcu Manhattana.

Hotel je otvoren 1. oktobra 1931. godine, a specifičan je po probranim sobama i luksuznim toaletima (u art deco stilu sve do ručki na vratima) u kojima je boravila lista slavnih i moćnih iz čitavog svijeta.

Nakon 86 godina, hotel s više od 1.400 soba u kojem je izmišljena 24-satna posluga u sobu, najveći na svijetu u doba otvaranja, sprema se za veliko renoviranje.

Kineska osiguravajuća komapnija Anbang koja ga je otkupila od lanca Hilton 2014. za 1,95 milijardi dolara, pokreće velike radove renoviranja od 1. marta koji bi trebali trajati najmanje dvije godine.

Nije poznat službeni plan, ali bi se velik dio hotela trebao pretvoriti u luksuzne apartmane, isplativije, s nizom trgovina u prizemlju, prepuštajući hotelskom dijelu samo mali dio.

Uostalom, pogledajte kako izgleda unutrašnjost ovog hotela u New Yorku: