LIFESTYLE

Hotel "Sudnji dan" : Najtajanstvenija zgrada u Sjevernoj Koreji (FOTO)

Visine zastrašujućih 330 metara i sa 105 spratova

Redakcija

25.2.2017

Hotel je trebao imati tri hiljade soba, ogromnu kockarnicu, a osam spratova bi se vrtjelo tako da bi gosti uživali u večeri i stalno mijenjali pogled.

Visine zastrašujućih 330 metara i sa 105 spratova, ova zgrada gotova je samo izvana. Iako se gradi već gotovo 30 godina, daleko je od završetka, a ovo je priča o hotelu "Sudnjeg dana" u najzatvorenijoj zemlji svijeta.

I diljem planete mnoge zgrade ostale su nedovršene. Takve ćete naći i u najrazvijenijim zemljama, jednostavno se projekt pokaže promašenim ili investitor ostane bez novca i zgrada koja je trebala imati namjenu, ostane utočište duhova.

61203282

Ipak, od svih nedovršenih i napuštenih zgrada, ova je, s obzirom da se nalazi u Sjevernoj Koreji, najtajanstvenija. 

Izgradnja Ryugyong hotela, započela je davne 1987. godineu Pyongyangu, kad je 'željezna zavjesa' još uvijek postojala. Hotel je trebao biti ponos zemlje i svojim piramidalnim stilom pokazati arhitektonski iskorak i modernizaciju, ali padom komunizma i raspadom Sovjetskog Saveza, počeli su problemi s gradnjom, a kulminirali su 1992. godine kad je zemlju zadesila velika ekonomska kriza pa je izgradnja piramidalnog hotela, obustavljena. 

61203277-1

Naravno, ideju za samu zgradu dobio je veliki vođa Kim Il Sung, koji je izoliranom državom upravljao punih 46 godina, od 1948, pa sve do smrti 1994. Zgrada je trebala postati najveća na svijetu i pokazati moć Sjeverne Koreje, a Kim se na njenu gradnju odlučio nakon propasti ideje o organizaciji Olimpijskih igara 1988, kad je za domaćin izabran južnokorejski grad Seoul.
No, unatoč kritikama, gradnja je nastavljena 2008. Naime, egipatska telekomunikacijska firma Orascom odlučila je tad investirati 400 milijuna dolara, a u zamjenu je tražila uvođenje 3G mreže.

61203283

Mnogi su ovo shvatili kao početak otvaranja zemlje, jer je konačno stranom kapitalu omogućen ulazak na tržište. 2011. konačno je završena fasada, a za godinu poslije planirala se veliko otvorenje, u čast stote godišnjice Kim Il Sunga.

Iste godine po prvi put dozvoljeno je i fotografiranje interijera, a slike su pokazale praznu i neuređenu unutrašnjost. Za pokretanje hotela interes je pokazao i internacionalni hotel Kempinski, koji je najavio završetak radova za 2013.

61203279

Naravno, i sami možete zaključiti kako je cijela priča završila. Kempinski se iz svega povukao službeno objasnivši kako se u Sjevernoj Koreji još uvijek ne može poslovati. S obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju, a i činjenicu kako trenutni lider Kim Jong Un i dalje drži zemlju pod izolacijom i da ga više zanimaju rakete i bombe, teško je vjerovati kako će ovaj hotel dočekati bolje dane. Kao što se na još veću žalost, isti ti dani ne naziru ni za stanovnike Sjeverne Koreje.