GLOBUS

Trump: Gradnja zida počinje ranije, zabrana ulaska pojedinim medijima

Američki predsjednik želi izbaciti loše ljude iz SAD

Redakcija

25.2.2017

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će gradnja zida na granici s Meksikom početi mnogo ranije nego što je bilo planirano.

On je to rekao na jednom skupu konzervativaca, obećavši da će se fokusirati na to "da izbaci loše ljude iz SAD-a", prenose mediji.

Meksički ministar unutrašnjih poslova Miguel Angel Osorio Chong rekao je da ta zemlja neće prihvatiti deportirane osobe iz SAD-a ako nisu meksički državljani, prenosi AFP.

On je to izjavio dan nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom i ministrom sigurnosti Johnom Kellyjem u Meksiku.

Kelly je još u četvrtak u Mexico Cityju obećao da neće biti masovnih deportacija ni upotrebe vojne sile protiv imigranata u SAD-u uprkos obračunu s ilegalnom imigracijom u toj državi.

Trump je ranije rekao da deportacije podrazumijevaju vojne operacije zato što je SAD, kako je naveo, dozvolio da previše ljudi uđe u zemlju.

Obje strane obećale su da će biti nastavljen dijalog o migraciji, kao i razgovori o trgovini i sigurnosnim pitanjima s kojima se suočavaju dvije države.

U međuvremenu, Bijela kuća zabranila je određenom broju medija prisustvovanje konferenciji za novinare, pišu američki mediji.

Administracija predsjednika Trumpa tako je zabranila ulazak na konferenciju novinarima The New York Timesa, Los Angeles Timesa, Politica, BuzzFeeda, BBC-a i Guardiana. 

Riječ je o neformalnom druženju na kojem su novinari trebali razgovarati s portparolom Bijele kuće Seanom Spicerom. 

Američki mediji osudili su zabranu poručujući vlastima da Trump mora javnosti pojasniti svoje kontradiktorne izjave.