VIJESTI

Izetbegović: Spreman sam povući prvi potez ka normalizaciji

Član Predsjedništva BiH i lider SDA u intervjuu za BHRT

(E. Ma.)

24.2.2017

Član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović bio je gost u centralnom dnevniku BHRT-a gdje je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji nakon predaje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije. On je rekao da je bio svjestan da bi ovaj zahtjev mogao izazvati krizu, ali su istina i pravda iznad svega.

- Potreban je kraći period da se smire strasti. Razumijem svoje kolege sa srpske strane, samo je reakcija pretjerana. Nema razloga da se država vodi u krizu samo što nisam postupio kako su oni očekivali od mene, odnosno zaustavio reviziju. Nisam ja pokrenuo tužbu, samo sam pružio podršku agentu Sakibu Softiću i smatram da to ne treba biti razlog za krizu - kazao je Izetbegović.

Dobar osnov

On je dodao da su međunarodno priznati pravnici otkrili da BiH ima dobar osnov za reviziju presude.

- Zašto da ih ne poslušam. Mislim da bi moje kolege isto uradile da je hrvatski i srpski narod doživio isto kao i Bošnjaci - rekao je Izetbegović.

On je komentirao i jučerašnju vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH koju je napustio i rekao je da nije bio spreman da glasa u vezi povlačenja agenta Sakib Softića.

- Ivanić je postavio pitanje koje se ne može postaviti, a to je da li BiH pokreće reviziju. Revizija je ranije pokrenuta. Ne može se nešto pokrenuti ponovo, a što je već pokrenuto", kazao je za BHRT.

Izetbegović je priznao da je bio svjestan da zahtjev za reviziju može izazvati krizu u BiH, ali postoje i preče stvari.

Politički poeni

- Naravno da smo svi bili svjesni da ovo može izavati krizu, ali zbog toga nismo smjeli odustati da dođemo do istine i pravde. Niko se sa ovako ozbiljnim stvarima ne poigrava kako bi dobio političke poene. Jako je rizično na takvim stvarima kupiti poene ili destabilizovati odnose kroz reviziju. Jako smo se potrudili, moja stranka i ja, učinili smo ogroman napor da se izvrši stabilizacija BiH, ali imaju stvari koje su prioritet, a to su pravda i istina - kazao je član Predsedništva BiH.

Rekao je i da je spreman povući prvi potez koji bi vodili ka normalizaciji odnosa u BiH.

Cijeli intervju možete pogledati na ovom linku.

O hapšenju Zukića

Osvrnuo se i na hapšenje generalnog sekretara SDA  Amira Zukića i njegovog vozača. Izetbegović je podsjetio da je SDA velika stranka i da se velikim strankama dešavaju dobre i loše stvari. 

- Zukić i ostali su nevini dok se drugačije ne dokaže. Što se tiče slučaja u vezi Asima Sarajlića ono što znam površno nije me zabrinulo. Navodno se radi o nekoj preporuci da se jedan momak zaposli. Niko nije uzeo nikakav novac. Vidjet ćemo, neka sud radi svoje. Čistit ćemo SDA od onih koji naprave bilo kakvo krivično djelo i obrukaju SDA - rekao je Izetbegović.