NOGOMET

Estonac koji je pojačao F.K. Sarajevo za Avaz.ba: Jedva čekam derbi sa Željezničarom

Novi igrač ekipe sa Koševa

Redakcija

24.2.2017

Dvadesetogodišnji Estonac, Frank Liivak, nedavno je potpisao ugovor sa Fudbalskim klubom Sarajevo nakon dužeg probnog rada u Bordo ekipi.

Reprezentativac Estonije je u razgovoru za Avaz.ba istakao da da je zadovoljan uslovima u klubu te da je svjestan da su očekivanja navijača velika.

Na pitanje kako mu se dopada njegov novi klub, Estonac je rekao da mu je velika čast što je dio tako dobrog i organizovanog kluba.
 
- Boravim u klubu od početka priprema, tačnije od sredine mjeseca januara. Lijepo mi je i ja sam zadovoljan sam. Sarajevo je velik klub i dobro je organizovan. Imamo dobre uslove za rad i osjećam veliku odgovornost što sam u ovom klubu, jer sam mnogo toga čuo o historiji kluba i uspjesima Sarajeva - dodao je ofanzivac Sarajeva.

Liivaka smo pitali o razlikama između našeg i estonskog fudbala, koje su to prednosti a koje mane jedne i druge lige. 
 
- U Bosni i Hercegovini postoji kultura fudbala. To sam osjetio kada smo igrali međusobne reprezentativne utakmice. Nekako, Estonija i Bosna i Hercegovina često igraju jedni protiv drugih u kvalifikacijama. To nedostaje nama u Estoniji, ali radimo na tome da se to promijeni. U Bosni svi vole fudbal. U gradu Sarajevu fudbal je jako bitna tema. Mislim da je liga ovdje jača, kvalitetnija i tehnički bolja - precizirao je Estonac.

Novi igrač Bordo ekipe rekao je da se prije svega želi adaptirati na novu sredinu te smatra da ekipi Mehmeda Janjoša može dosta pomoći.
 
- Želim se adaptirati što prije na novu sredinu i navići na novu ligu. Smatram da mogu biti od koristi ekipi i dati ću sve od sebe da opravdam očekivanja i dam svoj doprinos da ekipa ostvari željene rezultate - rekao je Liivak

Na pitanje poznaje je li čuo za Sarajevski derbi, Liivak je rekao da je to nešto posebno te da je derbi nešto po čemu je ovaj grad prepoznatljiv u Evropi.
 
- Naravno, Sarajevski derbi je poznat. Pretraživao sam na internetu prije dolaska na Koševo. Jedva čekam te utakmice - ushićeno je kazao Liivak.

S obzirom da ima veliki broj utakmica za mladu reprezentaciju Estonije te da je veoma mlad i upisao nastupe za A selekciju Estonije, pitali smo ga koji susret mu je najdraži u 'plavom' dresu.
 
- Smatram da je to bio susret za U-21 reprezentaciju protiv Španije. Igrao sam dosta dobro - rekao je Estonac.

Liivak je također rekao da mnogo cijeni našu reprezentaciju i igrače kao što su Džeko, Pjanić, Begović... Također, pitali smo ga sa kojim igračem iz svlačionice se najviše druži.

- Moj cimer na pripremama bio je Emir Plakalo, on jako dobro priča engleski i mnogo mi pomaže.

Liivak je rekao da je bosanski jezik dosta težak ali se sa svojim suigračima uspjeva sporazumjeti.

- Volio bih naučiti bosanski jezik. Znam dosta jezika (opa.a. engleski, italijanski, španski, holandski, estonski, njemački...), i naučio sam već neke riječi, rečenice, kroz šalu i razgovor sa klupskim kolegama. Imena i prezimena mi je bilo teško izgovarati, ali ide bolje svakim danom - kazao je Liivak.

Na kraju fudbaler nam je rekao i da je u sretnoj vezi i da mu je djevojka iz Estonije.

Ovaj mladi igrač je svoju karijeru započeo u Holandiji, u ekipi Almerea nakon čega je otišao u italijanski Napoli, da bi u prošloj sezoni nastupa za španski Alcobendas.  Liivak je za mladu reprezentaciju Estonije upisao preko 50 nastupa, a za "A" selekciju te zemlje debtovao je sa 17 godina u utakmici protiv Gibraltara dok je protiv selekcije Andore u prijateljskoj utakmici i zatresao mrežu.