VIJESTI

Posebna sjednica NSRS-a o reviziji presude u ponedjeljak

Samo jedna tačna na dnevno redu

G. D.

24.2.2017

Narodna skupština RS-a u ponedjeljak, 27. februara, u 13 sati održat će 22. posebnu sjednicu na čijem dnevnom redu je jedna tačka: Informacija o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

U Informaciji se navodi da Predsjedništvo BiH odluke donosi konsenzusom, a u slučaju nepostizanja konsenzusa odluku može usvojiti kada za takvu odluku glasaju dva člana. 

U ovoj situaciji, navodi se u Informaciji, nisu poštovane odredbe Ustava BiH, jer Predsjedništvo BiH nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi BiH protiv Srbije, niti su se članovi ovog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke.

- Imajući u vidu sve gore navedeno, smatramo da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uvjeti za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju. Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred MSP-om bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH nije pravno valjano i predstavlja akt vanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje tog lica - piše u Informaciji koja će biti predmet posebne sjednice.

Poslanicima na sjednici trebalo bi da se obrate predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik RS-a Milorad Dodik.