CRNA HRONIKA

Novi detalji tragedije kod Kaknja: Nesretni mašinovođa se našao između dvije lokomotive

U rudniku bio zaposlen od 1992. godine

Az. S.

24.2.2017

Mašinovođa Nedžad Sabljaković poginuo je danas u rudniku ugljena kod Kaknja, u naselju Ćatići, a nakon nesreće obrazloženo je kako je do incidenta došlo. Otkriveno je da je Sabljaković zaboravio zakočiti lokomotivu kojom je upravljao.

Direktor Rudnika Kasim Alajbegović je novinarima kazao da je mašinovođa izašao kako bi izvršio intervenciju, ali nije vidio da se lokomotiva kreće prema njemu. 

- Našao se između dva odbojnika, dvije lokomotive – započeo je kratko.

Alajbegović je istakao da je povrijeđeni radnik sanitetskim vozilom hitno prevezen u Kantonalnu bolnicu Zenica, ali je uslijed zadobijenih povreda preminuo. Na teren su izašli i federalni rudarski inspektor i kantonalni tužilac. 

- Inspektori su izašli na lice mjesta i oni su dalje postupili u skladu sa zakonom i pravilima struke. Šta su tačni uzroci nesreće, oni će da utvrde na osnovu svih ispitivanja. Radi se o nesreći na radnom mjestu – pojasnio je Alajbegović.

Govoreći o sigurnosti u rudniku, naglasio je da je riječ o djelatnosti opasnoj po život.

– Ovo je poluvojni ustroj i nesreće se dešavaju. U sigurnost rudara u zemlji, unutar jame, uložen je 21 milion maraka, dakle, u jami Begići-Bištrani, gdje smo u oktobru 2015. godine imali nesreću u kojoj su poginula četiri rudara – dodao je Alajbegović.

Direktor Alajbegović je kazao da Rudnik od 1902. godine brine o porodicama stradalih rudara i uposlenika te da će tako biti i u ovom slučaju. Nedžad Sabljaković je u kakanjskom rudniku bio zaposlen od 1992. godine, a radni vijek proveo je u pogonu Separacija.