GLOBUS

Erdogan uskoro putuje u Moskvu na sastanak s Putinom

Saopćio portparol Kremlja

(Fena)

24.2.2017

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastat će se sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi 9. i 10. marta, saopćio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Mogu to potvrditi. Pregovori (između Putina i Erdogana) su planirani - izjavio je Peskov novinarima, prenosi Russia Today.

Izvještaji o planiranom sastanku Putina i Erdogana pojavili su se ranije u turskim medijima. Turski čelnik učestvovat će u radu Visokog vijeća za saradnju Turske i Rusije.  

Dvojica čelnika sastali su se ranije u oktobru prošle godine u Istanbulu, gdje su razgovarali o obnovi trgovine, gasovodu Turski tok i o vojnoj saradnji u Siriji.

Odnosi između Rusije i Turske poboljšali su se u posljednje vrijeme, nakon drastičnog pogoršanja u novembru 2015.  godine kada su turske snage oborile ruski borbeni avion SU-24 koji je učestvovao u vojnim operacijama u Siriji.

Avion se srušio na teritoriju pod pobunjeničkom kontrolom u Siriji u blizini turske granice. Piloti su se katapultirali, ali je jedan od njih ubijen u mitraljeskoj vatri militanata.