GLOBUS

UN: Preblaga presuda izraelskom vojniku je hronična kultura nekažnjivosti (Uznemirujući video)

Kaznu izrekao vojni sud u Tel Avivu

Avaz.ba

24.2.2017

Ured UN-a za ljudska prava saopćio je u petak da je 18-mjesečna kazna zatvora izrečena izraelskom vojniku zbog ubistva ranjenog Palestinca "pretjerano blaga" i "neprihvatljiva".

Vojnik, koji je pucao u glavu Abdel Fattahu al-Sharif Eloru koji nije bio u stanju da se brani nakon što je izveo napad nožem u martu prošle godine, u utorak je osuđen na 18 mjeseci zatvora. Preblaga kazna razbjesnila je Palestince.

- Duboko smo uznemireni preblagom kaznom koju je izrekao vojni sud u Tel Avivu u ovoj sedmici za izraelskog vojnika osuđenog za protuzakonito ubistvo ranjenog Palestinca, u očiglednom vansudskom pogubljenju nenaoružanog čovjeka koji nije predstavljao nikakvu prijetnju - izjavila je glasnogovornica Ureda UN-a za ljudska prava Ravina Shamdasani na brifingu za novinare u Ženevi.

Ubistvo povlači maksimalnu kaznu od 20 godina po izraelskom zakonu, kazala je.

- Ovaj slučaj riskira podrivanje povjerenja javnosti u pravosudni sistem i primjenu kulture nekažnjivosti. To je hronična kultura nekažnjivosti o kojoj pričamo - izjavila je Shamdasani.

Više od 200 Palestinaca ubile su izraelske snage sigurnosti otkako je najnoviji val nasilja buknuo na Zapadnoj obali u septembru prošle godine, rekla je ona. 

Narednik Elor Azaria jedini je pripadnik izraelskih snaga sigurnosti izveden na suđenje zbog takvog ubistva, dodala je.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u ponedjeljak bi se trebao obratiti Vijeću UN-a za ljudska prava na početku  glavnog godišnjeg zasjedanja koje će trajati do 24. marta.

Izrael, podržan svojim glavnim saveznikom Sjedinjenim Državama, tvrdi da je 47-člani međudržavni forum pristrasan prema njemu zbog čestih rezolucija kojima osuđuje izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i njegovu praksu u pojasu Gaze.