GLOBUS

Le Pen odbila poziv da prisustvuje policijskom saslušanju

Čelnica francuske krajnje desnice

Fena

24.2.2017

Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen odbila je poziv da prisustvuje policijskom saslušanju u srijedu zbog navoda da je svom osoblju ilegalno isplaćivala sredstva dobijena od EU, saopćio je u petak njen advokat.

Le Pen, koja predvodi antiimigrantski i antievropski Nacionalni front i vodeći je kandidat na predsjedničkim izborima u aprilu i maju, odazvat će se na svaki poziv za saslušanjem nakon izbora u ovoj godini, izjavio je njen advokat Rodolphe Bosselut za Reuters.

Šef osoblja Le Pen pod formalnom je istragom od 22. februara nakon jednodnevnog ispitivanja zbog navodne zloupotrebe sredstava EU za isplate parlamentarnim asistentima.

Njen tjelohranitelj također je ispitivan, ali je kasnije oslobođen, a da protiv njega nije pokrenuta istraga.

Le Pen (48), koja negira svaki prekršaj i tvrdi da je žrtva "prljavih političkih trikova", trebala bi pobijediti u prvom krugu predsjedničkih izbora 23. aprila, ali bi izgubila u drugom krugu 7. maja ili od nezavisnog kandidata Emmanuela Macrona ili od konzervativca Francoisa Fillona, sudeći po anketama.

Bosselut je kazao da je Le Pen saznala o pozivu za saslušanje od policije u Nanterreu, zapadno od Pariza, 21. februara, po povratku iz posjete Libanu.

- Ona vjeruje kako postoji rizik da se koristi pravosuđe kao sredstvo pritiska u predizbornoj kampanji - kazao je Bosselut.

- Ona će se odazvati svakom pozivu za saslušanjem nakon izbora - dodao je on, ali nije naglasio da li je riječ o predsjedničkim izborima u maju ili o parlamentarnim u junu.