VIJESTI

Viši državni sud bit će definitivno osnovan!

Ministar pravde BiH Josip Grubeša za „Dnevni avaz“

Autor:E. HALIMIĆ

24.2.2017

Nadam se da ćemo priču o novom zakonu o sudovima na nivou BiH završiti u narednih par mjeseci, dakle očekujem da u maju već imamo novi zakon koji će biti prihvatljiv za sve, kazao je u otvorenom razgovoru za „Avaz“ ministar pravde BiH Josip Grubeša nakon jučer održanog sastanka u okviru Strukturalnog dijaloga.     

 - Ključno u čemu su se strane u BiH mimoilaze jeste uspostava višeg suda BiH i po pitanju proširene kaznene nadležnosti Suda BiH. Prijedlozi su bili različiti, ali na kraju je dogovoreno da proširena kaznena nadležnost ostane dio ovog novog nacrta. Također je dogovorena i uspostava višeg suda BiH – pojasnio je Grubeša.  

 Obustava procesa 

Dodao je da je dogovor postignut još prije sedam mjeseci, ali da je nakon toga zavladalo zatišje i potpuno je obustavljen ovaj proces. 

 - Međutim, kako bih se pripremio za sastanak koji je održan danas (jučer, op. a.), ja sam pripremio ovaj nacrt koji sam poslao svim akterima i sudionicima Strukturalnog dijaloga. Nakon toga svi su se ponovno zainteresirali za ovu priču i svi su odjednom spremni ponovno razgovarati, jer su vidjeli da je bolje da se postigne kompromis – naglasio je Grubeša. 

Prema njegovim riječima, cilj ovog poteza je da se svi vrate za pregovarački sto i traže nova rješenja. 

 - Još je ostalo neusuglašeno pitanje proširene kaznene nadležnosti, koja podrazumijeva da Sud BiH ima pravo da izuzima određene predmete s nižih sudova, kao i da spušta predmete na niže nivoe. Bez obzira na sve, ova točka ostaje dio ovog zakona. Ne smijemo ostaviti zakonsko rješenje koje će sucima dati na volju da se pozivaju na proširenu kaznenu nadležnost, jer tu ostaje mogućnost zloupotrebe - smatra Grubeša. 

Dodao je da je upravo zbog toga odlučio „prodrmati“ sagovornike, kako bi im pokazao da državni ministar pravde može u proceduru pustiti zakon koji nije usaglašen, ali cilj mu je bio da se ozbiljno krene u Strukturalni dijalog. 

 - Očekujem od strana u ovom dijalogu da odustanu od svojih isključivih stavova kako bismo pronašli što kvalitetnije rješenje, jer je ovo pitanje svih nas u BiH. Zalažem se da Ministarstvo pravde ojača svoju ulogu na tehničkom nivou, a ne da upravlja ili kontrolira pravosuđe, želim da mi budemo glas pravosuđa u Vijeću ministara BiH – istakao je Grubeša. 

Tačan naziv

Prema njegovim riječima, viši sud BiH definitivno će biti osnovan, a jedini problem koji ostaje jesu njegov tačan naziv i sjedište. 

 - Bitno je da će taj sud imati ulogu da razmatra sve one odluke koje Sud BiH smatra da treba preuzeti po proširenoj nadležnosti - pojasnio je Grubeša.  

 Osjetljivi materijali skupljaju prašinu 

Ministar Grubeša u razgovoru za naš list potvrdio je da je zbog kašnjenja Vijeća ministara propao dogovor da neiskorištena sredstva za gradnju državnog zatvora budu prebačena Sudu BiH za jačanje kapaciteta, a radi se o 1,1 milion KM. Također, istakao je da Ministarstvo ima dosta materijala koji čekaju da budu stavljeni na dnevni red sjednica Vijeća ministara, ali da obično moraju slati urgencije. 

- Možda su materijali Ministarstva pravde BiH osjetljiviji, ali to ne smije značiti da oni trebaju skupljati prašinu – kazao je Grubeša, navodeći i primjer Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji je  usvojen prošle godine, ali realizacija nije počela zato što je prateći pravilnik još na čekanju da bude uvršten na dnevni red VM-a.