BIH

Brojni regionalni i svjetski mediji izvještavaju: BiH u najvećoj krizi od rata

Zahtjev za reviziju presude izazvao veliku pažnju

E. MASLO

24.2.2017

"BiH U NAJVEĆOJ KRIZI OD RATA Izetbegović izjurio sa sjednice Predsjedništva, SAD i Hrvatska šute, a Moskva i Beograd bjesne: Ovo je akt neprijateljstva prema Srbima!",  naslov je teksta hrvatske "Slobodne Dalmacije" o aktuelnim dešavanjima u BiH.

Svi regionalni mediji veliku pažnju posvetili su jučerašnjoj predaji zahtjeva za reviziju presude Međunarodnom sudu pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije te su se osvrnuli i na aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji.

16933893-1272284232854288-671715423-n

- Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i član tog tijela Bakir Izetbegović razmijenili su teške optužbe za kršenje ustava i zakona te destabiliziranje države zbog najave pokretanja postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Srbije, dok je istodobno u Den Haagu zahtjev za revizijom danas i formalno podnesen – prenosi HRT.

I dok su hrvatski mediji gotovo suzdržano izvjestili o predaji zahtjeva za reviziju u Hagu, srbijanski su mnogo oštrije prenosili dešavanja iz BiH.

srbija

Srbijanski mediji zauzeli su oštar stav o zahtjevu revizije presude

Tako "Politika“ u tekstu pod naslovom "Protivpravnost pokušaja revizije" navodi razloge zašto revizija ne treba biti prihvaćena.

Navodi se da nije pravno, a ni moralno da o ovoj odluci odluči samo jedan član Predsjedništva BiH.

- To je, dakle, ono što predstavlja slovo prava koje je od važnosti za ovaj slučaj, zbog čega svaki pokušaj da se revizija podnese mimo toga Međunarodni sud pravde treba da odbaci. Naravno, pod uslovom da se taj sud pridržava slova prava. Svako drugo njegovo ponašanje bilo bi ne samo protivpravno, već bi omogućilo da se ostvare krajnje namjere Izetbegovića i njegovih mentora, a to su stigmatizacija srpskog naroda i Srbije, njena osuda na plaćanje ogromnih retribucija, te prikazivanje Republike Srpske kao navodne zločinačke tvorevine, što bi trebalo da dovede do njenog nestanka.– navodi se u tekstu „Politike“ čiji je autor Milan Blagojević, profesor ustavnog prava iz RS.

Vijest o podnošenju zahtjeva za  reviziju presude  po tužbi BiH protiv Srbije za genocid prenijeli su i brojni svjetski mediji.

Ugledni „New York Times“ piše da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u četvrtak zatražio od najvišeg suda UN-a ponavljanje slučaja iz 2007. godine kada je BiH tužila Srbiju za genocid.

new

U tekstu  se podsjeća na period od  1992. do 1995. godine, te razvoj situacije nakon predavanja tužbe na Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

- Sud je 2007. godine presudio da je dogodio genocid u Srebrenici gdje su bosanski Srbi ubili preko 8.000 muškaraca i dječaka, ali nije pronađen dokaz da je Srbija odgovorna. Međutim, presuđeno je da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu jer nije spriječila genocid i kaznila vojne zapovjednike – piše „New York Times“.

Ugledni list navodi da je revizija presude dodatno zakomplicirala političku situaciju u BiH, nakon održavanja neustavnog  referenduma o danu RS.

"BBC" navodi da je BiH formalno  zatražila od najvišeg suda UN-a da preispita svoju odluku kojom Srbija nije odgovorna za genocid.

bbc

Prenijeli su i izjavu Bakira Izetbegovića u kojoj kaže da BiH želi istinu i pravdu, ali i reakcije iz RS da bi ovaj "čin mogao izazvati ozbiljne krize u zemlji. Dalje u tekstu se navodi i izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je kazao da je "Izetbegovićev potez loš za odnose dvije zemlje."

"BBC" podsjeća  i da se u BiH desio najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.