VIJESTI

Dodik: Da nije bilo Rusije, PIC ne bi reagovao

Predsjednik RS-a za "Sputnjik" o aktuelnoj situaciji u BiH

Redakcija

24.2.2017

Vanredna sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC) sazvana je zahvaljujući ambasadoru Rusije u BiH Petru Ivancovu, a očigledno je da oni ne bi ni reagovali da on to nije učinio, kaže predsjednik RS-a Milorad Dodik.

On je za "Sputnjik" rekao da je Rusija uvijek bila korektna i privržena aktu Dejtonskog sporazuma, a da su se svi ostali članovi PIC-a ponašali arogantno, najviše prema RS-u.

- Nikada dosad član Predsjedništva BiH u svim sazivima nije napustio već otpočetu sjednicu, kako je učinio Bakir Izetbegović, a ako on promovira takvu mogućnost, postavlja se pitanje zašto i drugi nemaju prava da se tako ponašaju - rekao je Dodik i upozorio da takvo ponašanje vodi u degradaciju organa na nivou BiH.

Napomenuo je da niko nije za ugrožavanje mira i stabilnosti u BiH, ali da je nemoguće prihvatiti praksu koju je inicirao Bakir Izetbegović i da će takva praksa ostaviti posljedice.

- Nismo mi protiv razgovora, ali naš razgovor o funkcionisanju organa BiH morat će u budućnosti da obuhvati nekoliko važnih pitanja, a to nije samo pitanje revizije i jednostranog odlučivanja u BiH nego i pitanje boravka stranih sudija u Ustavnom sudu. To je i pitanje nametanja rješenja od strane visokog predstavnika, pa i boravak samog visokog predstavnika u BiH. Ukoliko ta pitanja stavimo na dnevni red i bude adekvatnih odgovora i dogovora s Bošnjacima, naravno da je moguće da se nastavi dalje funkcionisanje - rekao je Dodik.

Ali niko ne treba da očekuje da ćemo tako lahko prijeći preko ovoga i "da ćemo se povući s naših stavova", poručio je predsjednik RS-a.

Podsjeća da su i Srbi, koji su sada u Parlamentu BiH, rekli da će napustiti skupštinsku većinu ukoliko se tehnički preda zahtjev za reviziju presude na tužbu – a to je već urađeno.

- Već sada znamo da nema vlasti u BiH. I u tom pogledu situacija se daleko više usložnjava i traži razgovore relevantnih faktora, ali i otvara mnoga druga pitanja koja do sada nisu bila na dnevnom redu - istakao je Dodik.