REGION

Osumnjičenom za terorizam u Crnoj Gori ukinut pritvor

Odluka Specijalnog suda u Beogradu

Fena

24.2.2017

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je danas ekstradicijski pritvor Predragu Bogićeviću, koji je sredinom januara uhapšen po potjernici Crne Gore.

Tužilaštvo te zemlje traži Bogićevićevo izručenje zbog sumnje da je sudjelovao u planiranju terorističkih akata u izbornoj noći u Crnoj Gori.

Sud u Beogradu odlučio je ranije da nisu ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje, jer su radnje za koje se tereti obavljene na teritoriji Srbije, a ugovorom između Srbije i Crne Gore propisano je kako se neće odobriti izručenje osobe kada je djelo zbog kojeg se traži izručenje izvršeno na teritoriji zamoljene države.

Sudija je Bogićeviću odredio mjeru zabrane napuštanja Kragujevca, do okončanja postupka po žalbi Ministarstva pravde Crne Gore.

Pored Bogićevića, Crna Gora od Srbije traži izručenje Nemanje Ristića, kojeg tereti za iste stvari.

Bogićević i Ristić uhapšeni su u Kragujevcu i Beogradu po međunarodnoj potjernici Crne Gore. Bogićević je do danas bio u ekstradicijskom pritvoru, dok je Ristić na slobodi.

Crnogorsko tužilaštvo vodi postupak protiv grupe od 18 državljana Srbije i dvojice državljana Rusije, a većina ih je u pritvoru u Podgorici.

Oni se sumnjiče da su u izbornoj noći namjeravali izazvati oružane incidente te uhapsiti i likvidirati tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Posljednjih dana neki od osumnjičenih postigli su sporazume o priznanju krivice.