BIZNIS

Telemach, Amsham, i ITAcademy pokrenuli projekt "JOB Lab"

Školovanje u vrijednosti od 4.000 KM

Redakcija

24.2.2017

Besplatne radionice o IT i socijalnim vještinama za nezaposlene u BiH* Telemach poklanja najboljima tablete * ITAcademy vaučer za ECDL i školovanje u vrijednosti od 4.000 KM.

Američka trgovačka komora u BiH u saradnji sa kompanijom Telemach i Link Group - ITAcademy pokrenuli su društveno korisni projekat "JOB Lab" – edukacije o socijalnim i IT vještinama za pronalaženje posla namijenjene nezaposlenim osobama u BiH.

Prva radionica, u okviru osam planiranih u BiH, počela je u Zenici  u prostorijama „Impuls Kreativnog Centra“, a partner prve radionice projekta "JOB Lab" je Razvojna agencija ZEDA i Služba za zapošljavanje Zeničko - dobojskog kantona.

joblab-predavaci

- U BiH je stopa nezaposlenosti prema podacima Agencije za statistiku veća od 30 posto. Osobe koje su nezaposlene nemaju adekvatne obuke i vještine koje su potrebne da bi bile konkurentne na tržištu rada. Radionice u okviru projekta koji smo pokrenuli pružit će nezaposlenima zaista kvalitetne edukacije i sigurni smo da će im pomoći u bržem pronalasku posla. Telemach će nagraditi najbolje polaznike iz svih osam radionica tabletom - istakao je Kenan Đonko, CMO kompanije Telemach. 

Violeta Čibukčić, izvršna direktorica Američke trgovačke komore u BiH kaže da je Zavod za zapošljavanje birao polaznike za projekat, ali i da su bili obavezni proći niz testiranja.

- Na edukacije kandidati su se mogli prijaviti isključivo kontaktiranjem Službe Zavoda za zapošljavanje uz ispunjavanje upitnika kojim su pokazali da li zadovoljavaju sve preduslove potrebne za pohađanje edukacije, kao što su: bazično poznavanje rada na računaru, motiviranost za pronalaženje posla, da se radi o aktivnom tražiocu posla starosne dobi od 30 do 45 godina starosti, da kandidat posjeduje SSS, ili VSS, te da je u mogućnosti prisustvovati dvodnevnoj edukaciji u trajanju od pet sati po jednom danu. Organizator je prilikom odabira kandidata vodio računa o gender balansu, kao i prilagođavanju edukacije  osobama sa posebnim potrebama. Zainteresovanost koju je Projekat Job Lab probudio kod nezaposlenih lica registraovanih pri SZZ ZDK bila je izuzetno velika i sa radošću iščekujemo zvanični početak realizacije Projekta u Zenici.

job-lab-violeta-cibukcic-izvrsna-direktorica-amcham

Svi polaznici "JOB Lab" radionica prema riječima Arijane Aladžuz, predstavnice ITAcademy dobit će i vaučer za online kurs ECDL.

- Svi polaznici "JOB Lab" radionica dobit će poklon kurs ITAcademy i mogućnost besplatnog školovanja po svjetskim standardima.ITAcademy, također članica AmCham-a, svakom polazniku "JOB Lab-a" poklonit će vaučer za ECDL kurs, dodatnu edukaciju i usavršavanje IT vještina. Pored toga, od osam najboljih polaznika na kraju ćemo izabrati i pobjednika koji će dobiti stipendiju za online školovanje na ITAcademy, u vrijednosti od 4.000 KM, za neko od najtraženijih IT zanimanja današnjice. Po uspješnom završetku školovanja polaznik ima mogućnost steći međunarodno priznate certifikate, a dobija i priliku za zaposlenje kod više od 300 kompanija iz regije sa kojim imamo saradnju - istakla je Arijana Aladžuz predstavnica ITAcademy.

Zanimljivo je da su sve radionice projekta JOB Lab besplatne, ali i da ih realizuje Inkubator društvenih inovacija „Munja“ i omladinska platforma Hoću.ba.