GLOBUS

Videgaray: Zabrinutost i razdraženost Meksikanaca američkim politikama

Visoki meksički dužnosnici pokušali smanjiti napetosti

Fena

24.2.2017

Visoki meksički dužnosnici u četvrtak su izrazili "zabrinutost i razdraženost" američkim politikama tokom posjeta dvaju visokih izaslanika američkog predsjednika Donalda Trumpa koji su pokušali smanjiti napetosti nakon nekoliko sedmica verbalnih sukoba između dviju susjednih država.

- Među Meksikancima postoji zabrinutost i razdraženost onime što opažamo kao mjere koje bi mogle štetiti nacionalnim interesima Meksikancima ovdje i u inozemstvu - rekao je ministar vanjskih poslova Luis Videgaray nakon razgovora s američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom i ministrom domovinske sigurnosti Johnom Kellyjem u glavnom meksičkom gradu.

Ozbiljnog izraza lica, Videgaray je stojeći pored Tillersona i Kellyja izjavio kako se nalaze u "kompleksnom razdoblju" za američko-meksičke odnose koji su se strmoglavili otkad je prošlog novembra Donald Trump pobijedio na predsjedničkim izborima, prenosi Hina.

Obje su se strane u četvrtak obavezale na nastavak dijaloga o migracijama, trgovini i sigurnosnim pitanjima.

Kelly i Tillerson su bili umjereniji u svojim izjavama i od Meksikanaca i od Trumpa, koji je u četvrtak izjavio da je u toku vojna operacija kojom će se iz SAD-a ukloniti "loši likovi".