VIJESTI

Važno upozorenje: Proglašen narandžasti meteoalarm, očekuju se obilne padavine u cijeloj zemlji

Vremenska prognoza u BiH

M. Kunarac

24.2.2017

U narednom periodu u Bosni i Hercegovini očekuje se nestabilno vrijeme sa padavinama i jakim udarima vjetra.

Obilnije padavine

U našoj zemlji u tokom dana jače naoblačenje sa zapada uslovit će obilnije padavine, zbog čega je izdato i narandžasto upozorenje za cijelu BiH, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Jake padavine očekuju se od poslijepodnevnh sati i u noći sa petka na subotu. Krajem dana će doći do pada temperature zraka i kiša će u noći na subotu preći u snijeg ili susnježicu u većem dijelu zemlje, osim na jugu.

Očekivana količina padavina u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne je od 30 do 70 litara po metru kvadratnom. U većem dijelu Bosne se očekuje od 20 do 50 litara po metru kvadratnom.

Vjetar umjerene jačine s jakim udarima južnog i jugozapadnog smjera. Od poslijepodnevnih sati vjetar postepeno mijenja smjer na sjever. 

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 9 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 18 stepeni.

Udari vjetra

Meteorolog Federalnog hidrometeorloškog zavoda, Damir Šantić, kazao je za Avaz.ba da se i sljedeće sedmice očekuje nestabilno vrijeme sa padavinama, ali da će biti toplo.

- Naredne sedmice očekuje nas nestabilno vrijeme, sa jakim udarima vjetra, ali ništa riskantno. Duvat će jugo, tako da će temperature biti i do 18 stepeni. U nedjelju se očekuju padavine u Hercegovini, dok će u Bosni biti oblačno – kazao je Šantić.

Udari vjetra očekuju se u cijeloj zemlji, naročito zapadni dio Bosne, Krajina, dok će u centralnom i istočnom dijelu naše zemlje biti slabijeg inteziteta.

Biometeoročoška prognoza

Prolazak ciklone iznad naše zemlje, praćen povećanom naoblakom i padavinama, negativno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će biti izraženije.

Preporučljivo je reducirati kretanje i umanjiti aktivnosti. Učesnicima u saobraćaju sugeriramo oprezniju vožnju.