GLOBUS

John Kelly obećao: Neće biti masovnih deportacija iz SAD

Ministar za unutarnju sigurnost SAD večeras u Meksiku najavio

(A. S.)

24.2.2017

Ministar za unutarnju sigurnost Sjedinjenih Američkih Država John Kelly zakleo se da neće biti masovnih deportacija imigranata iz Amerike, prenosi AFP.

Osim toga, Kelly je naveo da vojska SAD neće učestvovati u akcijama deportacije imigranata.

Kelly je ovo izjavio u Mexico Cityju, gdje su se on i američki državni sekretar Rex Tillerson sastali sa svojim meksičkim kolegama, u prvom redu ministrom vanjskih poslova  Luis Videgarayom. 

Ministar za unutarnju sigurnost SAD je rekao da će sve što Amerika budu uradila oko imigracije biti urađeno legalno i uz poštovanje ljudskih prava. On je također rekao da će akcije biti sprovedene uz blisku koordinaciju s meksičkom vladom. 

- Neće biti, ponavljam, neće biti masovnih deportacija iz Amerike - podvukao je Kelly.

kelly-27

Kelly, Tillerson i Videgaray tokom večerašnjeg susreta u Meksiku

Ranije je jučer (četvrtak) predsjednik SAD Donald Trump rekao da deportacije migranata treba da budu "vojna operaciju" jer su SAD ranije dozvolile da suviše loših ljudi uđe u zemlju. 

Državni sekretar SAD Rex Tillerson je rekao da su on i visoki meksički zvanišnici razgovarali o dubokim razlikama između njihovih zemalja tokom sastanaka. On je podvukao da će nastaviti dijalog oko svojih nesuglasica. 

Trump je ranije izazvao veliku buru svjetske javnosti kada je ubrzo nakon što je stupio na funkciju donio uredbu kojom je ljudima iz sedam pretežno muslimanskih zemalja zabranio ulazak u SAD. 

Nakon što ta uredba nije prošla, SAD su izdale nove smjernice koje su obuhvatile plan deportovanja imigranata bez dokumenata u zemlju iz koje su došli, što je u mnogim slučajevima - Meksiko. 

Time će biti obuhvaćeno skoro 11 miliona stranaca bez dokumenata.