NOGOMET

Roma mrtva bez Džeke: Dijamant na klupi, Villarreal pobijedio (VIDEO)

Odigrani revanš susreti šesnaestine finala Evropske lige

A. SOKOLOVIĆ

23.2.2017

Roma je večeras, bez svog najboljeg igrača i golgetera našeg reprezentativca Edina Džeke, na Olimpicu izgubila od Villarreala 0:1, ali su zahvaljujući golovima Dijamanta (postigao het-trick) u prvom meču (Roma dobila 4:0), prošli u osminu finala Evropske lige.

Jedini pogodak na utakmici zabio je Rafael Borre u 16. minuti meča u Rimu.

Napad Rimljana predvodio je veteran Francesco Totti,a Džeko je svih 90 minuta susreta odgledao s klupe.

Pogledajte najzanimljivije detalje iz Rima: 

Najveće iznenađenje priredio je kiparski APOEL, koji je iz šesnaestine finala izbacio španskog prvoligaša Athletic Bilbao.

APOEL je u prvom susretu u Španiji izgubio 2:3, ali su u revanšu pobijedili 2:0 (ukupno 4:3). Golove za Kiprane postigli su Pieros Sotiriou (46) i Yannis Gianniotas (54, penal).

Jedno od većih iznenađenja priredili su i igrači belgijskog Genta, koji su predvođeni kapitenom i reprezentativcem Bosne i Hercegovine Danijelom Miličevićem, izbacili engleski Tottenham. Na Otoku je bilo 2:2, ali su Belgijanci slavili u prvom meču sa 1:0 i prošli dalje.

Golovi sa meča Tottenham - Genk 2:2:

I Gent Tina Svena Sušića prošao je dalje. Oni su rumunsku Astru dobili sa 1:0 (prvi meč 2:2) i prošli u osminu finala. Sušić zbog povrede nije igrao, a iz Genta stižu optimistične vijesti. Oporavak bratića bivšeg selektora Safeta Sušića mogao bi trajati mnogo manje od predviđenog vremena od 30 dana. Sušić je jutros trenirao s ekipom, ali nije bio na klupi za rezervne igrače. Za osminu finala mogao bi biti spreman.

Najefikasniji večeras su bili nogometaši Lyona. Oni su na svom terenu sa 7:1 pobijedili AZ Alkmaar. Francuz Nabil Fekir ovog četvrtka postigao je het-trick, nakon što su se takvim učinkom prošlog četvrtka mogli pohvaliti Edin Džeko i Zlatan Ibrahimović (tri gola protiv St Etienna).

U najdramatičnijem susretu, ruski Zenit je sa 3:1 pobijedio Anderlecht. Kako je prvi susret završio pobjedom Anderlechta od 2:0, Belgijanci idu dalje zahvaljujući golu u gostima.

Zanimljivo, Rusi su do sudijske nadoknade vodili sa 3:0 i imali prolaz, no u posljednjim trenucima susreta Kiesse Thelin je zabio za 3:1 i prolaz Anderlechta. Golove za Zenit zabili su Giuliano (24, 78) i Artem Dzjuba (72).

Golovi sa meča Zenit - Anderlecht 3:1:

Bešiktaš je rutinski odradio meč protiv Hapoel Beer Sheve i s dvije pobjede izborio osminu finala. Nakon 3:1 iz prve utakmice, turski šampion je pred svojim navijačima slavio 2:1. Golove su zabili Vincent Aboubakar (17) i Cenk Tosun (87), dok je strijelac za goste bio Nwkaeme (64). 

Nekada slavni Ajax je u Amsterdamu pobijedio Legiju 1:0, nakon što je prvi susret u Varšavi završio 0:0. Pogodak vrijedan plasmana u osminu finala dao je Nick Viergever u 49. minuti.

Grčki prvak Olympiakos je na gostovanju u Ankari uvjerljivo pobijedio Osmanilspor 3:0 nakon što je prvi susret u Pireju završio bez golova. Grci su stigli do pobjede postigavši sva tri gola u drugom dijelu. Strijelci su bili Karim Ansarifard (47, 86) i Tarik Elyounoussi (70).

Od takmičenja se na opće iznenađenje oprostila i Fiorentina. Italijani su slavili pobjedu (1:0) u prvom meču u Menhengladbachu, ali je Borussia uzvratila na Apeninina i slavila pobjedu od 4:2. Čak su talijani do 44. minute vodili 2:0 (prvi gol djelo Hrvata Nikole Kalinića), da bi nakon toga Nijemci postigli čak četiri gola. Tri (pobjeda od 3:2) su im bila dovoljna za prolaz. 

Svi rezultati utakmica odigranih večeras (napomena: kockice pored kluba su potvrda da taj tim ide dalje u osminu finala): 

evropa-23

Golovi sa meča Fiorentina - Borrusia 2:4: