REGION

Hrvatski mediji: Obrat u slučaju ubistva Vedrana Puljića

Vještak balističar Vojin Maštruko uradio rekonstrukciju

(Redakcija/Index)

23.2.2017

Navijača Fudbalskog kluba Sarajevo Vedrana Puljića, 2009. godine u Širokom Brijegu, ubio je, navodno, policajac.

To smatra vještak balističar Vojin Maštruko, koji je uradio 3D rekonstrukciju događaja iz 4. oktobra te godine, kada je Puljić ubijen iz vatrenog oružja, u neredima prije utakmice Široki Brijeg – Sarajevo, piše hrvatski portal Index.

Ranije je za ubistvo Sarajlije optužen Oliver Knezović, koji je nakon bijega iz policijske stanice u kojoj se nalazio nakon hapšenja, utočište potražio u Hrvatskoj.  

Naime, Maštruko je obavio rekonstrukciju na samom terenu, služeći se dostupnim materijalima, poput fotografija snimljenih tokom sukoba te je ustanovio da je tehnički nemoguće da je Knezović ispalio hitac koji je bočno u glavu pogodio Puljića. 

Fatalni hitac

Stajali su, naime, jedan prema drugom na udaljenosti od pedeset metara. 

Maštruko još smatra da se pozicija s koje je ispaljen fatalni hitac nalazi 15-ak metara dalje. S tog je mjesta pucao policajac, a dosad ispitani navijači FK Sarajevo u svom su iskazu, navodno, naveli da su upravo policajci prema njima otvorili vatru.

Kako javlja ovaj portal, tužitelj Nikša Wagner predložio je da se Maštrukov nalaz pošalje dvojici vještaka u Bosnu i Hercegovini, koji su izradili vještaćenje temeljem kojeg je i podignuta optužnica protiv Knezovića.

puljic-24

Majka rahmetli Vedrana Puljića, Fehma, više od sedam godina čeka da se utvrdi ko je ubica njenog sina

Ako i dalje vještaci iz BiH ostanu pri svom, moguće je da će se tražiti izrada trećeg vještačenja. 

Ranije je utvrđeno da je Puljić usmrćen hicem iz pištolja Glock, a Glockove su imali policajce. Knezović je oružje oteo jednom policajcu te zapucao prema navijačima FK Sarajevo. 

Problem je, međutim, što na mjestu sukoba nije nađeno nijedno cijelo zrno kako bi se utvrdilo iz kojeg je pištolja konkretno ispaljeno.

Tokom kriminalističke obrade izuzeta su 44 pištolja, utvrđeno je da je iz njih sedam pucano.

Oteo pištolj

Obdukcijom je ustanovljeno kako je Vedran Puljić smrtno stradao od hica iz vatrenog oružja. Prema kasnijim saznanjima, utvrdilo se da je za ubistvo Vedrana Puljića osumnjičen Oliver Knezović, iz Širokog Brijega, koji je navodno opet pištolj. Knezović je prvenstveno zadržan u pritvoru, a sam se predao i priznao pucanje na navijače, ali je nakon nekoliko dana navodno pobjegao iz pritvora.

Slučaj je preuzelo hrvatsko pravosuđe, a Vrhovni sud delegirao je suđenje iz Zagreba u Split pod obrazloženjem da će biti lakše napraviti rekonstrukciju u Širokom Brijegu.

Policijski snimak ubistva Vedrana Puljića: