KOLUMNE

Pravo na reviziju

Komentar dana

Piše: Almasa HADŽIĆ

24.2.2017

Agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić jučer je predao aplikaciju za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, koju je ovaj sud izrekao prije deset godina. 

Zbog zahtjeva za reviziju ovih dana stižu burne reakcije predstavnika RS u smislu  optužbi o neustavnom djelovanju „bošnjačke političke komponente“, uništenju povjerenja, pomirenja i čega sve ne, baš kao da su ti isti u protekle 22 godine bili  perjanice zaštite ovih ljudskih i političkih vrijednosti u BiH.  

S ništa manje snage, u smislu zastupanja prava na reviziju, reagiraju i predstavnici Federacije, tačnije bošnjački politički predstavnici, pokušavajući nam ovo pitanje   nametnuti kao njihovu neprestanu brigu o našoj prošlosti i budućnosti, zaboravljajući da je revizija pravo žrtava na istinu o događajima koji su od njih i napravili žrtve, a nikako nečija dobra volja ili politička vizija. Taman posla!

Treba sumnjati da će zahtjev za reviziju, pred općim kolapsom svega što život znači u BiH, predstavnici i jednog i drugog entiteta i naroda koje predstavljaju, od danas imati na dnevnom političkom meniju kao razlog za sve dosadašnje neuspjehe svojih  politika. 

Revizija će, već se to vidi, itekako dobro doći onima koji nemaju odgovora ko je u državi godinama krao i otimao, zašto se ne grade fabrike i ne otvaraju nova radna mjesta, zbog čega propadaju banke, zašto omladina hljeba traži u Afganistanu, Ukrajini...  

Stoga, jučer predatu aplikaciju za reviziju presude treba ostaviti sudijama Međunarodnog suda pravde u Hagu i vjerovati da su pravni argumenti koje im je ponudio bh. tim za reviziju, s agentom Sakibom Softićem na čelu, dovoljno snažni da ih sudije i prihvate. Ili, ako nisu, da ih odbace! Šta god da se dogodi u Hagu, žrtve su jedine koje svoj sud imaju pravo izreći i nakon Suda!