GLOBUS

Trumpov advokat dogovarao plan prema kojem bi Krim bio iznajmljen Moskvi?

Pisanje CNN-a i New York Times-a

M. M.

23.2.2017

Ukrajinski zastupnik u parlamentu Andrii Artemenko je u intervjuu za CNN priznao da je još u januaru sa Trumpovim advokatom razgovarao o stanju u Ukrajini. Advokat Michael Cohen mu je tada ponudio da predloži plan Trumpovoj administraciji.

Detalji prijedloga nisu poznati, ali izvještaji ukazuju na to da se govorilo o Krimu, koji je 2014. godine aneksiran od strane Rusije. Navodno, plan podrazumijeva davanje Krima u zakup Moskvi na 50 do 100 godina. Rusija bi, u zamjenu, morala povući svoje trupe iz istočne Ukrajine.

Ugledni američki list Time piše da da su Trumpovi bliski saradnici osmislili mirovni plan za Krim koji se nimalo nije dopao ukrajinskim zvaničnicima.

Samo sedam dana prije nego što je Michael T. Flynn dao ostavku na mjesto Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, u njegovu kancelariju je stigao prijedlog u kojem je predstavljen način na koji bi Trump mogao skinuti sankcije Rusiji, piše New York Times.

Podsjetimo, Flynn je dao ostavku nakon što je otkriveno da je lagao, kada je rekao da nije razgovarao sa ruskim ambasadorom u SAD o sankcijama.

Artemenko, koji sebe vide kao budućeg ukrajinskog lidera stilu Trumpa, kaže da ima konkretne dokaze koji ukazuju na korupciju ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, pomoću kojih bi ga mogao svrgnuti sa vlasti. Pored toga, Artemenko tvrdi i da ima podršku Putinovih saradnika. Ipak, on je zbog svega završio pod istragom, a sumnjiči ga se da je počinio državnu veleizdaju.

Bijela kuća je negirala da zna za postojanje bilo kakvog prijedloga ili dokumenta koji bi tretirao ovo pitanje.