GLOBUS

Planetom se poput virusa širi nevjerovatna teorija zavjere: Trump ima strašnog protivnika koji može srušiti sve

Deep state u borbi protiv Bijele kuće

(M. D.)

23.2.2017

Iako ove informacije zvuče kao da dolaze iz X-Files serije ili filmova o Jasonu Bourneu, sve više svjetskih medija piše o ovome.

Naime, čini se kako je predsjednik SAD Donald Trump naišao na najmoćnijeg neprijatelja do sada. 

"Deep state" ili u prevodu "duboka država", naziv je za grupu ljudi, koji se nalaze na čelu obavještajnih agencija, a koji su često najmoćniji ljudi u državi.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn morao je dati ostavku na svoju poziciju nakon što su u javnost "procurili" podaci o njegovoj tajnoj komunikaciji sa ruskim zvaničnicima.

Ne zna se ko je ove informacije pustio u javnost, ali pretpostavlja se da je to bio neko iz CIA ili NSA.

Nije nikakva tajna da je Trump u ratu sa obavještajnim agencijama, koje optužuje da su odgovorne za "curenje informacija".

To ne bi bio prvi put da se obavještajne agencije miješaju u vlade svoje država. Deep state je bio prisutan (i još je) u Pakistanu, Turskoj i Egiptu, navodi New York Times.

Curenje povjerljivih informacija, koje mogu imati samo obavještajne agencije, itekako mogu nauditi Trumpu, čega je i on svjestan, pa je krenuo u protivofanzivu.

Trump je ponovo iskoristio Twitter kako bi se obračunao sa protivnicima, pa je optužio obavještajne agencije SAD da povjerljive informacije dijele kao "slatkiše".

Pojedini američki mediji tvrde da iza "obavještajnog udara" na Trumpa stoji republikanski senator John McCain, osoba duboko involvirana u rad CIA i NSA.

S obzirom na činjenicu da američke obavještajne agencije raspolažu širokom lepezom informacija o svemu i svačemu, Trump bi se svakako trebao zabrinuti, jer ako je iko iskusan i uspješan u rušenju vlada i poretka, onda su to upravo obavještajne agencije.