VIJESTI

Ambasada Turske o reviziji presude: PIC i ambasadori nemaju pravo glasa po tom pitanju

Obrazložili svoju odluku

M. M.

23.2.2017

Haldun Koc, ambasador Turske u BiH, obrazložio je svoju odluku, nakon što se na današnjem sastanku ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u Sarajevu nije složio sa jednim paragrafom usvojene zajedničke izjave.

- Turska smatra da je pitanje koje se našlo u fokusu (revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije) isključivo pravna stvar. Radi se o korištenju zakonskog prava odobrenog od Međunarodnog suda pravde (ICJ) u slučaju koji je u potpunosti u njihovoj nadležnosti. To nije političko pitanje - saopćeno je iz Ambasade Republike Turske u BiH.

Stav Turske je da PIC i ambasadori nemaju pravo glasa po tom pitanju, a upravo zato ambasador Koc i nije želio da se pridruži potpisnicima pomenutog paragrafa.

Podsjećamo, radi se o paragrafu 2 u kojem je navedeno:

- Ambasadori Upravnog odbora izrazili su zabrinutost zbog ozbiljne političke situacije do koje je u BiH došlo kao rezultat inicijative da se podnese zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. o tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za zločin genocida. Oni su izrazili zabrinutost zbog mogućih posljedica koje bi to moglo ostaviti na funkcioniranje Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara BiH te pozvali da se krene ka poboljšanju cjelokupne političke atmosfere u zemlji. Svi politički lideri treba da se suzdrže od jednostranih poteza i vrate principima kompromisa, dijaloga i konsenzusa pri donošenju odluka, kao i poštivanju bh. ustava, institucija i vladavine.