GLOBUS

Skandal: Otrijeznimo se, ne dajmo Srpkinji da bude rektor na univerzitetu

Hrvatski novinar Drago Pilsel podnio je krivičnu prijavu protiv Viktora Kordića

Redakcija

23.2.2017

Hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel podnio je hrvatskom Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Viktora Kordića, glavnog urednika hrvatskog sajta "Dnevno.hr", zbog, kako je Pilsel naveo u saopćenju, nepodnošljivog govora mržnje protiv pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj.

Kordić je na sajtu, objavio proglas udruženja pod nazivom Inicijativa akademskih građana "Spasimo Rijeku" u kome se upozorava na "sistemsko pretvaranje riječkog univerziteta u akademsku SAO Krajinu", odnosno na "tiho posrbljavanje riječkog Sveučilišta".

Proglas Inicijative akademskih građana "Spasimo Rijeku" vrvi od teorija zavjere i upozorenja da Srbi iz Hrvatske lagano uzimaju taj jadranski grad u svoje ruke.

1111
 
- U nekim verzijama Memoranduma SANU 2 apostrofira se Rijeka kao grad na koji se treba koncentrirati u preuzimanju pozicija, posebno u obrazovanju, nauci i kulturi, jer je procijenjeno da su u Rijeci najpovoljniji uvjeti za ostvarivanje prikrivene etničke dominacije. Zato je mart veoma važan mjesec za budućnost Grada Rijeke. Pozivamo na otrežnjenje i otpor planskom zaposjedanju institucija u Gradu Rijeci kojim bi se trebala promijeniti kulturna i politička fizionomija Grada - navodi se u proglasu.
 
Ipak, piscima proglasa najviše smeta to što bi sin predsjednika Srpskog nacionalnog veća, Milorada Pupovca, trebalo da se zaposli na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, kao i to što je jedan od kandidata za mjesto rektora Univerziteta u Rijeci Snježana Prijić Samardžija, po nacionalnosti Srpkinja.

Teolog, novinar i pisac Drago Pilsel, jedan je od prvih hrvatskih novinara koji je ukazao na zločine počinjene u operaciji "Oluja".

Ovaj put, odlučio je da preduzme akciju i podnese krivičnu prijavu protiv onih koji u hrvatskim medijima šire govor mržnje prema srpskoj manjini.