CRNA HRONIKA

Šokantna presuda u Sarajevu: Rukama, lopatama, krampama uklanjali snijeg i razvaljivali auto da ga spase, a sada je kriv što je živ

Pet godina od nesreće u ulici Mehmeda Spahe

Am. KOVAČ

23.2.2017

Građani glavnog grada BiH još uvijek se sjećaju 21. februara 2012. godine kada je u centru Sarajeva nekoliko tona snijega palo s krova zgrade od četiri sprata u ulici Mehmeda Spahe, u centru Sarajeva, i potpuno uništilo automobil Renault koji je bio u pokretu.

Ostao bez zraka

Samo pukom srećom, vozač Damir Pavičić, je preživio ovu stravičnu nesreću, a radnici poslovnice Lutrije BiH i građani koji su se tu zatekli rukama, lopatama, krampama su uklanjali snijeg i razvaljivali automobil kako bi ga izvukli jer je ispod snijega ostajao bez zraka.

Vozač Renaulta, govorili su tada građani, na taj datum, 21. februara, treba slaviti drugi rođendan jer ga je "samo čudo spasilo".

Da je još minut ili dva ostao ispod snijega nestalo bi mu zraka i vjerovatno bi preminuo.

10

 Momenat kada je Pavičić izvučen iz automobila

Pavičić je tada zadobio umanjenu pokretljivost vratne kralježnice te umanjenje životne aktivnosti od deset posto.

No, mnogo teže su bile one psihičke posljedice, utvrdili su vještaci. Naime, Pavičić je pretrpio ogroman strah jer je bio u potpunosti zatrpan snijegom i životno ugrožen a nije se mogao sam spasiti.

Nakon nesreće trebalo mu je vremena da se opet prilagodi stvarnosti jer je imao nesanice, osjećao strah, zabrinutost, bio dekoncentrisan...

U toj ulici, nekoliko metara dalje od mjesta gdje je snijeg pao na Pavičićev automobil, nalaze se zgrada Federalne uprave policije, Obavještajno-sigurnosne agencije, Ambasada Republike Hrvatske, centrala Stranke demokratske akcije i niz drugih poslovnih objekata.

1

Pavičić nakon nesreće

Dakle, u momentu kada je palo nekoliko tona snijega, tom ulicom je bilo koji policajac, direktor, ambasador, stanar te ulice ili bilo koji građanin mogao prolaziti i nastradati.

Nakon ove nesreće Pavičić, koji je samo zahvaljujući čudu preživio, a u momentu kada se to desilo je radio i poslovno je bio na tom mjestu, tužio je Vrhbosansku nadbiskupiju koja je koristila prostor s čijeg je krova pao snijeg.

Priznali odgovornost

Sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, Silvana Brković- Mujagić, je nakon nekoliko godina donijela prvostepenu presudu u ovom predmetu. Avaz.ba je u posjedu te šokantne presude.

Naime, Vrhbosansku nadbiskupiju je zastupao velečasni Miroslav Čavar koji je tokom parničnog postupka kazao da "smatra da su odgovorni u ovom slučaju u dijelu 82 posto koliko su suvlasnici zgrade, odnosno da su u tolikom dijelu dužni nadoknaditi Pavičiću nastalu štetu, te pretrpljenu fizičku i psihičku bol.

Dakle, tužena strana je priznala odgovornost, no i pored njihovog priznanja sutkinja Silvana Brković- Mujagić donosi presudu gdje navodi da nisu odgovorni.

Sutkinja u presudi navodi da tuženi nisu mogli predvidjeti da će u Sarajevu u februaru pasti snijeg, a da, iako su prema Zakonu bili dužni ukloniti snijeg koji je bio opasan za građane, ne moraju imati dokaze o tome da su to uistinu učinili odnosno pokušali angažirati nekog da očisti snijeg s krova.

sarajevo-u-ulici-mehmeda-spahe-gromada-snijega-smrskala-automobil-reno-vozaca-pavicic-damira-iz-olupine-izvukli-prolaznici-22-02-2012-prosao-s-laksim-povredama

Uništeno Pavičićevo auto

Istovremeno, u presudi sutkinja navodi da Pavičić tog dana "sjeda u automobil i kreće na određeno mjesto kao da je sve uobičajno i normalno".

Dakle, prema ovoj presudi tuženi nisu mogli predvidjeti da će snijeg pasti s krova niti dokazati da su tu opasnost pokušali ukloniti, ali Pavičić je trebao biti vidovit i znati da će mu se nekoliko tona snijega sručiti na glavu, te se, prama mišljenju ove sutkinje, nije trebao taj dan kretati tom ulicom.

Prema ovoj presudi nijedan uposlenik FUP-a , OSA-e, Ambasade, taj dan nije trebao doći na posao i da se dogodilo da je snijeg pao policajcu na glavu i usmrtio ga, policajac bi bio kriv što je išao na posao, a ne onaj ko je trebao ukoniti snijeg na tako frekventnom mjestu.  

Šokiran presudom

Nakon presude kontaktirali smo i Pavičića.

- Taj dan sam poslovno krenuo u hrvatsku Ambasadu. Prema presudi trebam platiti troškove suđenja jer sam kriv što sam išao na posao, a i oni koji su mi tog dana spasili život, a to su građani i radnici Lutrije BiH prema toj presudi, također, nisu trebali biti tu. Kriv sam što sam preživio tu nesreću. Šokiran sam ovakvom presudom pogotovo kada se ima u vidu da je, prema Zakonu, odgovornost za nastalu štetu usljed padanja snijega s krova ili ledenica na vlasnicima objekata ili na upraviteljima, kazao je Pavičić za Avaz.ba.

Ministar Lukić: Vlasnici kuća ili upravitelji su dužni ukloniti led i snijeg s krovova

Prema Zakonu, a što je za Avaz.ba potvrdio i Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, vlasnici kuća dužni su ukloniti led i snijeg s krovova. Kada su u pitanju stanovi, etažni vlasnici su dužni obavijestiti upravitelja a koji je dužan reagirati i ukloniti snijeg.

Ukoliko nastane šteta ili povreda nekog lica, prema Lukićevim riječima, odgovornost snosi vlasnik kuće ili objekta ili upravitelj kada su u pitanju zgrade.