BIH

Subašić-Kopić za Avaz.ba nakon pronalaska 7 planeta: Vrlo je moguće da nismo sami u svemiru! (VIDEO)

Potpredsjednica Astronomskog društva „Orion“ iz Sarajeva

A. SOKOLOVIĆ

24.2.2017

- Još ne znamo da li smo sami u svemiru. Vrlo je moguće da nismo. Imala sam sreću da razgovaram sa čelnim ljudima NASA-e na konferencijama u Parizu, gdje je postavljeno to pitanje, tako da smatram da nismo ni svjesni u kakvom dijelu svemira živimo. No, moje je mišljenje da život ovakav kakvog mi poznajemo, teško da postoji.

To je za portal Avaz.ba rekla Adela Subašić-Kopić, potpredsjednica Astronomskog društva „Orion“ iz Sarajeva, koju smo kontaktirali da za naše čitatelje pojasni vijest da su naučnici NASA-e otkrili sistem sedam planeta veličine Zemlje.

subasic

Subašić-Kopić: Još ne znamo da li smo sami u svemiru

Iz američke svemirske agencije su podvukli da sedam egzoplaneta prolaze ispred njihove matične zvijezde poznate po imenu TRAPPIST-1. Riječ je o zvijezdi koja je od nas udaljena samo 40 svjetlosnih godina.

Naučnici NASA-e ovoga puta planete su otkrili uz pomoć teleskopa Spitzer, a Subašić-Kopić smatra da je teleskop Kepler najpouzdaniji od svih.

- Najbolja metoda za otkrivanje planeta sličnih zemlji, je uz pomoć teleskopa Kepler, čija i jeste misija otkrivanje ekstrasolarnih planeta sličnih zemlji. Sve te pronađene planete se nalaze u habitabilnoj zoni, tj. na zoni oko sunca. Kada smo kod Keplera, on posmatra svjetlost od zvijezda. On koristi fotometar, poput blende kod fotoaparata. Ovaj teleskop je veoma poznat kod pronalaska novih planeta. Kada planeta prođe pored zvijezde, njen sjajan se mijenja i na taj način mogu otkriti veličine tu planete i njene osobine – pojasnila je Adela.

trapist

Ona kaže da se svakodnevno razvijaju novi teleskopi. Nas je opet zanimalo da li je NASA prenapuhala priču o novim planetama, s obzirom na to da fotografije nismo vidjeli, ali niti ima nešto što to može potvrditi.

- Mi u „Orion“ biblioteci imamo rusku knjigu na kojoj je ilustrovana fotografija paprata na Marsu. Sada će i nekome to biti zanimljivo, ali vjerujte mi, nema potrebe da se priča napuhava, nema potrebe da se laže. Zahvaljujući astronomiji danas imamo pametni telefon, i prva fotografija je nastala zahvaljujući astronomiji. Uostalom, i mnogo drugih stvari potvrđuju da svakim danom astronomija napreduje – kaže Subašić-Kopić.

Još jednom smo podvukli da je riječ o zvijezdi koja je od nas udaljena samo 40 svjetlosnih godina.

Proksima Centaura je zvijezda najbliža suncu, a Subašić-Kopić kaže da je od nas udaljena četiri svjetlosne godine. Ona nam je pojasnila i veličinu novootkrivenih sedam planeta.

- Uvijek je bilo da se do sada pronađe jedna ili dvije planete, ali sada sedam i ovo je veliki uspjeh astronoma NASA-e. Vrlo je moguće da u šest unutarnjih planeta postoje uvjeti za život i da u njima vjerovatno ima vode. No, moje mišljenje je da je ova zvijezda veoma mala da bi se na njoj razvio život ovakav kakav mi poznajemo. Vrijeme će pokazati da li sam u pravu – podvukla je Subašić-Kopić. 

Pogledajte video: