VIJESTI

Besplatna popravka zuba urađena za 40-tero djece s posebnim potrebama

Uspješna saradnja Stomatološkog fakulteta u Sarajevu i KCUS-a

A. Nu.

23.2.2017

U Centru za rad s djecom s poteškoćama u razvoju, koji je 1. novembra prošle godine otvoren pri Stomatološkom fakultetu u Sarajevu, urađeno je 40 operacija pod općom anestezijom. Usluge u Centru, za čije osnivanje najviše je zahvalan dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu prof. Muhamed Ajanović, pružaju se djeci, ali i odraslima s posebnim potrema, iz cijele Federacije. 

Selma Jakupović, direktorica Zdravstva na Stomatološkom fakultetu izrazila je zadovoljstvo što je BiH i Sarajevo dobilo ovakav Centar. Veliku zahvalnost, osim dr. Ajanoviću, iskazala je i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), bez čije pomoći, kako je kazala, ovaj Centar ne bi mogao ni raditi. 

Stoga je jučer, zajedno s dr. Ajanovićem, u prostorijama Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj KCUS-a uručila priznanje mendžmentu ove bolnice, dr. Sebiji Izetbegović, pojašnjavajući da bez pomoć ljekara KCUS-a, ovi zahvati ne bi bili ni mogući. 

Navodi i da je u procesu uspostave ovog Centra važnu ulogu odigralo i udruženje djece s poteškoćama u razvoju “EDUS”. Admir Čeljo, predsjednik Vijeća roditelja EDUS-a kazao je da je za roditelje od velike važnosti što njihova djeca ove usluge mogu dobiti besplatno, s obzirom da bi za njih u privatnim klinikama morali izdvojiti veliku sumu novca. Dodao je da je u Kantonu Sarajeva čak 2.500 djece s poteškoćama u razvoju kojima su potrebne ove usluge.S toga je izrazio bojazan da će reforme zdravstva KS ova klinika biti ukinuta. 

Stomatološki fakultet s klinikama za ovaj program ne dobija nikakvu finansijsku naknadu od Zavoda za zdravstveno osiguranje, iako su osobe s posebnim potrebama registrirane kao posebna kategorija. 

KCUS napustio i ugledni ljekar Benjamin Bejtović  

benjamin-bejtovic

Dr. Bejtović: Laž je da su oni koji su otišli bili neradnici, oni su vrhunski profesionalci

Doktor Benjamin Bejtović, maksilofacijalni hirurg, napustio je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Na taj način dospio je na listu od dvadesetak vrsnih stručnjaka koji su u posljednjih nekoliko mjeseci napustili najveću medicinsku ustanovu u državi, na čijem se čelu nalazi dr. Sebija Izetbegović. Bejtović je u izjavi za „Avaz“ potvrdio da je podnio pismenu ostavku. Rekao nam je da je teška srca napustio KCUS, u kojem radi od 1999. godine. 

- Iz KCUS-a sam otišao zbog kompletne situacije, ali i zbog nepoštivanja iskusnog kadra. Dr. Sebija, kada je došla, bila je okidač da to uradim, a dodatni razlozi su loš medicinski odnos koji je ona stvorila onog momenta kada je počela, umjesto s doktorima, komunicirati sa srednjim medicinskim kadrom te potajna snimanja razgovora na stručnim sastancima na klinikama - kazao je dr. Bejtović.