BIH

Daleko od sumorne političke svakodnevnice osnovci iz Goražda i Novog Goražda na druženju u crkvi Svetog Đorđa

Odbor za međureligijsku saradnju Goražde

Al.B.

23.2.2017

Učenici Osnovnih škola „Fahrudin Fahro Baščelija“ iz Goražda i „Vuk Karadžić“ iz Novog Goražda učestvovali su u kvizu o religijskim pojmovima. Susret u porti crkve Svetog Đorđa u Sopotnici, na granici dvije općine, organizirao je Odbor za međureligijsku saradnju Goražde. 

- Bilo nam je zadovoljstvo da naučimo neke nove pojmove iz islamske religije, da se i na taj način obogatimo i naravno da se družimo. Mi jedni o drugima znamo malo i zato imamo neke predrasude koje naravno nisu dobre. Ovakva okupljanja su dobar način da budemo bliži jedni drugima i društveniji – kazala je Marija Đurđević, učenica devetog razreda iz Novog Goražda.

Semir Jamaković, učenik sedmog razreda iz Goražda, smatra kako su ovakvi susreti potrebni i korisni, jer učenjem o svim religijama mladi postaju bolji i bogatiji ljudi. 

Učesnike druženja pozdravili su Igor Kožemjakin, predstavnik Međureligijskog vijeća BiH, paroh goraždanski Mihailo Andrić i Dženan ef. Imamović, članovi Odbora za međureligijsku saradnju Goražde.

Kviz i druženje djece iz dva susjedna grada i entiteta, kroz projekat čiji je cilj uspostavljanje međureligijskog dijaloga, podržala je i organizacija CRS, a osim đaka, prisustvovali su i njihovi nastavnici i vjerski službenici.