VIJESTI

Stida nema, ovo je pošten posao, od prodaje smeća hranimo djecu

Skoro pola stanovnika Želeće kod Žepča živi od deponije

E.Dragunić

23.2.2017

Sabina Selimović već 15 godina, zajedno sa suprugom, prehranjuje svoju porodicu od deponije smeća u Želeći kod Žepča. I nije jedina. Na ovaj način preživljava skoro pola stanovnika ovog, ali i okolnih naselja.

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je ovu deponiju, na kojoj ipak nismo zatekli mnogo ljudi. Razlog je to što jučer komunalno preduzeće nije dovlačilo otpad. Kako kažu oni koje smo zatekli, smeće se dovlači određenim danima i tada je najveća gužva.

Udarni dani 

No, ima i onih koji su svakog dana ovdje, kao što je Sabina Selimović. Ona ovdje provede po pet-šest sati u potrazi za papirom, željezom, plastikom... Prebire i sakuplja sve što se može prodati. Ne stidi se onoga što radi, jer kako kaže, zna da je pošteno.

- Ono što se može prodati, lagerujemo na jedno mjesto i onda dođe kamion jedne firme iz Zenice i to od nas kupi. U tri dana sam sakupila 80 vreća plastičnih flaša i to košta 30 maraka. Šta ću, da ima bolje, išla bih, radila, ali nema... – kaže Selimović dok prebira otpad i traži bilo šta za šta se može uzeti koji dinar.

I ona i suprug su na birou, a imaju i troje djece. Svi oni žive od deponije. I po kiši i po snijegu ona ili suprug su tu. U udarnim danima, kako kaže, na deponiji bude i po 30-40 ljudi.

 Oboljela majka

- Voljela bih da ne moram živjeti od ovoga, ali tako je kako je. Prije je bilo mnogo više naroda. Neki su ostarili i oboljeli i ne mogu više dolaziti. Ja nemam izbora, dok me bude služilo zdravlje ili dok nešto drugo ne nađem, ovako ću živjeti – govori Selimović.

Njen 19-godišnji komšija Duško Matić od deponije živi više od deset godina. Prije je i njegova majka dolazila, ali je oboljela i više ne dolazi. Ima još sestru i brata.

dusko-matic

Matić: Dolazi svakog dana

- Majka mi je oboljela na deponiji. Ja sam od malih nogu ovdje. Ni osnovnu školu nisam završio, jer nisam imao mogućnosti. Svakog dana dolazim i prebirem po otpadu i ne stidim se, jer znam da je pošteno – kaže Matić.

 Komunalno preduzeće ne pravi im probleme


 Deponija u Želeći vodi se kao gradska, kojom upravlja preduzeće “Komunalno” iz Žepča. Direktor ovog preduzeća Mirko Šumić kaže za naš list da je trebala biti zatvorena. 

- No, nemamo mogućnost da sav otpad vozimo na regionalnu deponiju u Mošćanicu, koja je udaljena skoro 40 kilometara. Inače, za njeno zatvaranje potrebno je 1,5 miliona KM. Što se tiče tih ljudi koji gore sakupljaju otpad, nemamo nikakvih problema i ne želimo im zabraniti da to rade – kaže Šumić.