VIJESTI

Kegelj: Osobe s invaliditetom za svako se svoje pravo moraju sami izboriti

Predsjednica Udruge "Vedri osmjeh"

(Fena)

23.2.2017

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u četvrtak je održana javna rasprava na temu "Uspostava sustava redovite stomatološke usluge za osobe s invaliditetom".

- Javna je rasprava dio projekta koji traje već dvije godine intenzivno, a borimo se za uspostavljane sistemskog rješenja stomatološke zaštite za osobe s invaliditetom, za djecu s poteškoćama - rekla je predsjednica Udruge "Vedri osmjeh" Danijela Kegelj.

Dodala je kako s današnje tribine šalju poruku javnosti, roditeljima i struci da se, uz malo dobre volje i puno ljubavi, taj problem može lahko riješiti.

- Nadamo se kako će današnja javna rasprava zaokružiti priču, te da će se taj problem riješiti trajno i sistemski. Populacija osoba s invaliditetom za svaku svoju stavku se mora izboriti, što nije korektno. Međutim, shvaćamo da je to jedini način i put - rekla je Kegelj.

 Inače, zubozdravstvena zaštita za osobe s poteškoćama u razvoju pruža se u centru "Caritas - Sveta obitelj". Trenutno je to sve na volonterskom dobrovoljnoj osnovi.

Rukovoditeljica Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a Biljana Čerkuč kazala je kako je Zavod uputio inicijativu prema povjerenstvu koje radi pri resornom federalnom ministarstvu za dopunu i izmjenu "Plave knjige" u kojoj su propisani standardi i normativi zdravstvene zaštite.

 - Uputili smo inicijativu da se izvrše izmjene u djelu gdje se traži usklađivanje standarda s potrebama osoba s invaliditetom, odnosno da u timu kod pružanja usluga zubozdravstvene zaštite uvijek, pored liječnika i tehničara, bude anesteziolog. Nadam se kako će ova inicijativa, koju smo uputili prije osam mjeseci, uroditi plodom te da će se nešto pozitivno i riješiti - pojasnila je Čerkuč.

Stomatologinja Doma zdravlja Mostar Lidija Lasić Arapović rekla je kako stomatološka usluga za osobe s posebnim potrebama nije sama po sebi jednostavna, nego je zahtjevnija od obične usluge.

- Teško je pridobiti takvu djecu i za sami pregled, a kamoli za nešto drugo -  kazala je Arapović.