VIJESTI

Ministar finansija BPK nakon presude: Dokaza nije bilo, ali nagodbu sam prihvatio kako bih sačuvao zdravlje sebe i svoje porodice

Nudžeim Džihanić na konferenciji za novinare

Al.B.

23.2.2017

Po prvi put od početka procesa koji je pokrenut protiv njega, ministar finansija BPK Goražde Nudžeim Džihanić organizirao je konferenciju za novinare. Pokušavao je, kaže, najprije zaštiti sam tok istrage, a potom vlastito i zdravlje svoje porodice, jer bi u slučaju njegovog oglašavanja medijski napadi bili intenzivniji. Zbog toga je, ističe, pristao i na nagodbu sa Tužilaštvom, jer i suđenje bi donijelo nastavak medijske hajke u kojoj mu je već bilo presuđeno, te bi njegovo zdravstveno stanje bilo dodatno pogoršano, jer boluje od dijabetesa, a porodica bi bila izložena dodatnom stresu. Podsjetimo, Džihanić je uvjetno osuđen zbog krivotvorenja diplome nakon što je prihvatio nagodbu s Tužilaštvom BPK Goražde.

Pojašnjava da se radi o periodu iz 2008. godine, kada je sa statusom apsolventa radio na poslu na kojem je potrebna VSS, a na poziciju ministra je imenovan po zakonu i s diplomom fakulteta kojeg je završio 2013. godine.

- Zlonamjerno se pokušalo prikazati kako sam na poziciju ministra došao bez diplome, što nije istina. Jedina istina je da sam radni odnos u JP Bosanskopodrinjske šume zasnovao kao apsolvent, obavljao poslove VSS, te da sam dostavio uvjerenje o apsolventskom stažu, koje su neki htjeli predstaviti kao falsifikat diplome. Tokom istrage nikakav falsifikat diplome nije pronađen, a prilikom vještačenja mog potpisa sa zahtjeva za upis školske spreme u radnu knjižicu vještak je utvrdio da to nije bio moj potpis i da to nisam ja uradio. Materijalnih dokaza po pitanju falsifikovanja diplome nije bilo. Ekonomski fakultet u Sarajevu je potvrdio da sam bio u statusu apsolventa i da broj koji se navodi nije bio broj diplome već broj indeksa unesen u protokol pri izdavanju uvjerenja – istakao je Džihanić.

Tvrdi da nakon presude nema zakonskih prepreka da nastavi obavljati dužnost, što je potvrđeno i iz Kantonalnog tužilaštva, ali je ostavku podnio iz moralnih razloga, u nadi da brojne nezakonitosti u BPK sada neće ostati neistražene, a on biti kolateralna šteta.

– Goražde je mala sredina i svi se dobro poznajemo. Ovdje sam rastao, školovao se, igrao rukomet, bio aktivan u raznim udruženjima, počeo i još uvijek se bavim politikom. Želim vjerovati da će moji prijatelji, komšije i sugrađani znati procijeniti o kakvom se čovjeku radi, kao što znaju da ima i puno kriminala o kojem se ne govori i ne piše – poručio je Džihanić.

Kantonalni odbor SDA primio je ostavku ministra finansija Nudžeima Džihanića i pokrenuo postupak njenog razmatranja, tokom kojeg će se tražiti i stav centralnih organa u Sarajevu.