VIJESTI

Breza traži 20,2 miliona KM od 'Elektroprivrede BiH'

Općine ZDK žele naknadu zbog perfidnog kršenja zakona

E. Trako

23.2.2017

Općina Breza tužila je "Elektroprivredu BiH" (EPBiH) te vlade Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH zbog kršenja zakona o rudarstvu i koncesiji, tražeći da ovoj lokalnoj zajednici budu isplaćena 20,3 miliona maraka zbog kršenja zakona o koncesiji i rudarstvu.

 Milionske tužbe

Nakon što je naš list objavio informaciju da je Općina Kakanj podnijela tužbu protiv ove tri strane, s tužbenim zahtjevom teškim 42,2 miliona maraka, otkrivamo da je to učinila i Općina Breza, a da će, kada za to dođe vrijeme, isto uraditi i Grad Zenica. Zakoni o koncesiji i rudarstvu, naime, prekršeni su na području cijelog kantona, što za posljedicu ima podizanje višemilionskih tužbi. 

Dženana Telalović, pravobraniteljica Općine Breza, potvrdila je ovu informaciju za naš list, dodajući da je tužba podnesena na istom principu kao što je to uradio pravni tim u Kaknju. 

- Tužene su tri strane zbog nepoštivanja o zakona rudarstvu FBiH i o koncesiji. Tužene su, dakle, te tri strane, EPBiH, Kanton i Federacija. Rudnik u Brezi eksploatira rudu bez potpisanog ugovora o koncesiji i ne plaća naknadu za koncesiju, a bio je obavezan nakon 2003. godine, nakon što su usvojene izmjene i dopune Zakona o koncesiji. Svi pričaju, dogovaraju, pregovaraju, a Breza trpi štetu - kaže Telalović. 

Tačan iznos tužbenog zahtjeva je 20.341.330 KM. 

- Zakon je vrlo jasan u ovom pogledu. Ne može se ruda eksploatirati, a da se ne plaća koncesija. To nigdje na svijetu nema. Primjer Tuzlanskog kantona je dobar. U ovom kantonu problemi su riješeni i općinama se isplaćuje ono što im pripada - zaključuje pravobraniteljica Telalović. 

Grad Zenica nije podigao tužbu, a činjenica je da se i u ovom gradu godinama krše zakoni. Pitali smo i Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, može li se u narednom periodu to očekivati. 

Ozbiljan problem

- Vjerujte da se za 90 dana nisam uspio pozabaviti svim problemima koje sam preuzeo. Moram reći da je to ozbiljan problem. Smatram da svako svoje obaveze mora plaćati - prokomentirao je Kasumović, dotičući se i neuplaćenih doprinosa komoratima u gradu čelika. 

- Ljudima se ne uplaćuju doprinosi, ni penziono, ni zdravstveno. Zdravstvo je u ovom kantonu u kolapsu. Smatram da svako mora svoje obaveze plaćati. Prema tome, ako su oni u koncernu EPBiH, onda se ne mogu u EPBiH hvaliti da su uspješno preduzeće - dodao je Kasumović. 

 Činjenice

Tužba je Općinskom sudu u Zenici upućena protiv EPBiH jer obavlja privrednu djelatnost, odnosno stječe imovinsku korist bez zaključenog ugovora o koncesiji. 

Tužbom je obuhvaćena Vlada FBiH jer je izdala rješenje za eksploataciju uglja, a nema zaključen ugovor o koncesiji, kao i Vlada ZDK, koja je imala obavezu donijeti odluku o raspisivanju tendera za dodjelu koncesije, što nije učinjeno.

Svako ko koristi prirodne resurse dužan je plaćati koncesiju. 

 Brojke 

42,2 miliona KM teška tužba Općine Kakanj 

20,2 miliona KM tužbeni zahtjev Općine Breza