BIH

Izetbegović: Krizu su izazvali oni koji su izvršili agresiju i koji po zločincima nazivaju studentske domove

Nakon prekida vanredne sjednice

E. Ma.

23.2.2017

Petnaest minuta nakon press-konferencije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, medijima se, u odvojenoj press-konferenciji obratio i član Predsjedništva, Bakir Izetbegović.

Prekinuta vanredna sjednica

Njih dvojica su nakon što je prekinuta vanredna sjednica Predsjedništva na kojoj se trebalo razgovarati o reviziji presude zakazali odvojene press-konferencije.

- Raniji sazivi Predsjedništva BiH su donijeli sve relevantne odluke u vezi s presudom. Jedina pravna odluka o kojoj se danas moglo diskutovati jeste pozicija agenta BiH. Čović je napustio sjednicu te je prekinuta. Revizija presude je dio procesa koji je pokrenut prije 23 godine od tadašnjeg saziva Predsjedništva. Ustvari, od bošnjačkih predstavnika se očekivalo da aktivno učestvuju u zaustavljanju revizije presude. Optužuju me za izazivanje krize u BiH, a radi se o klasičnoj zamjeni teza - kazao je Izetbegović. 

On je dodao da se revizija odnosi na dešavanja prije dvadeset godina.

- Krizu su izazvali oni koji su izvršili agresiju, oni koji po zločincima nazivaju studentske domove. Revizija se odnosi na dešavanja prije dvije decenije, stoga čudi poistovjećivanje vlasti u Srbiji s vlastima u RS-u. Čemu bježati od istine? Eventualnim izlaskom iz vlasti biće pogođene sve vlasti i svi građani BiH. Ja ću ustrajati na pravu BiH da traži pravdu i istinu na domaćim i stranim sudovima - poručio je Izetbegović.

Okupljenim novinarima rekao je da radi u okviru onoga što je Ustav BiH, Zakon BiH i poslovnik predsjedništva BiH.

- Mene se pokušava zaustaviti i optužiti zato što se obraćam sudovima. Koga ćemo poštovati, ako ne sudove u kojima sjede međunarodni eksperti - kazao  je Izetbegović.

Potvrdio je da je u toku primopredaja zahtjeva za reviziju presude.

- Ništa me ne plaši, na putu sam istine i pravde i tu nema straha. Krize nema, i mislim da svi koji bi se nalazili u mojoj situaciji bi isto postupili. Sjednice saziva predsjedavajući, ali pustimo u prvi mah da izađe nervoza. Pustit ću da moje kolege Srbi malo razmisle o tome - kazao je Izetbegović.

Korektan i prijateljski odnos

Izetbegović je kazao da bi eventualnim izlaskom iz vlasti predstavnika iz RS-a desiti kriza koja će pogoditi sve građane BiH i pozvao ih da to ne rade.

Izetbegović je također naglasio kako će ustrajati na pravu da BiH traži istinu i pravdu pred sudovima.

- To je pravi put i samo se na istini može graditi put na sve države na Balkanu - rekao je Izetbegović.

Naglasio je da će prihvatiti odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu ukoliko ova institucija ocijeni da Sakib Softić nije validan predstavnik BiH, ali da vjeruje da se to neće desiti.

Još jednom je apelovao na kolege iz RS-a da razmisle o svojim narednim postupcima.

- Volio bih da kolege iz RS-a s kojima imam dobar, korektan i prijateljski odnos da razmisle o svojim postupcima. Ovdje se desio genocid, agresija, a to nisu učinili Bošnjaci. Neka se malo stave u kožu svojih komšija - istakao je Izetbegović.

Na pitanje da li će prihvatiti odluku suda u Hagu ako odluče da Softić ne može biti agent BiH, Izetbegović je odgovorio kako smatra da se takvo nešto neće dogoditi, ali da će “prihvatiti tu odluku iako ću je smatrati nepravednom“.

- Zahtjev za revizijom nisam podnio zbog popularnosti jer se ja ionako neću kandidirati za člana Predsjedništva BiH, već zbog istine i pravde. U Višegradu su ljudi živi spaljivani, među tim ostacima pronađena je i beba. Ja neću pristati da se pod tepih gurnu patnje ljudi. Neka svi razmisle o tome šta se dešavalo u proteklih 25 godina. Ako neko izazove krizu, neka i preuzme odgovornost za to. Jer i političare iz RS-a su birali glasači koji će trpiti posljedice ako se zbog blokade ne riješi dobijanje određenog novca ili kredita koji je potreban i građanima RS-a – poručio je Izetbegović.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, sazvao je vanrednu sjednicu kolektivnih šefova države sa samo jednom tačkom dnevnog reda: "Pоdnоšеnjе zаhtјеvа zа rеviziјu prеsudе Меđunаrоdnоm sudu prаvdе u Hаgu u slučајu Bоsnе i Hеrcеgоvinе prоtiv Srbiје".

Sjednica je prekinuta nakon što je Izetbegović odbio da se izjasni o tome treba li BiH pokretati zahtjev za reviziju. Ubrzo nakon njega sjednicu je napustio i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Dragan Čović. 

Agent BiH pred Меđunаrоdnоm sudu prаvdе u Hаgu Sakib Softić danas je predao zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

(Video: Ema Maslo)