CRNA HRONIKA

Sud oduzeo dječaka od oca koji ga je tjerao da prosi da bi kupio alkohol

Drama u Gračanici: Mještani naselja Dudići peticijom spasili zlostavljanog maloljetnika

Autor:H.ČALIĆ

23.2.2017

Šokantni slučaj zlostavljanja 12-godišnjaka u gračaničkom naselju Dudići ne bi bio otkriven da 47 mještana nije pokrenulo akciju spašavanja dječaka, koji je godinama bio žrtva torture svog oca Samira Smajića.

Složni mještani Dudića potpisali su peticiju ustanovama i institucijama u Gračanici, i to policiji, Centru za socijalni rad i Općinskom sudu, kojom su zatražili zaštitu od Smajića, opisavši ga kao nasilnika i alkoholičara, a naročito su zatražili da se spasi njegov zlostavljani sin. 

Rješenje Suda

Noću, kada se Samir napije, mještani tvrde da se iz njegove kuće čuju krici, jauci, povici u pomoć, plač, a često i zvuk policijske sirene. Kažu da se to godinama dešava, a da niko ništa ne poduzima. Smajićevi incidenti u Dudićima i tortura koju je dječak godinama trpio, nastavili bi se da akciju spašavanja dječaka nije pokrenula Larisa Šuša iz Udruženja "Pokret za Gračanicu". 

salkic-i-brkic

Salkić i Brkić: Peticija urodila plodom

Kada je o svemu informirano Općinsko vijeće, mnogi su se s ogorčenjem zapitali šta su sve vrijeme radili policija, Centar za socijalni rad, Sud, udruženja. 

- Godinama molimo za pomoć one koji nam trebaju omogućiti normalan život i sigurnost. Sve vrijeme smo zatočenici jednog kabadahije. Ne možemo više gledati šta radi s djetetom. Tuče ga, tjera ga na prosjačenje da bi kupio i pio alkohol. Ne možemo više svojim ušima slušati sve što dopire iz te proklete kuće. Izdalo nas je strpljenje, nikada ne znamo kako će noć započeti, a kako se završiti - kažu Muhamed Salkić i Tunita Brkić, pokazujući peticiju, koju su poslali na nekoliko adresa.

Đulejmen Subašić samo je jedan od mještana Dudića, koji je zabrinut za sigurnost svojih unuka. Smajićev brat Amir kaže da je Samirovo ponašanje dozlogrdilo svima te da i on strahuje za sigurnost svoje djece. Amir nam je ispričao da je Samira supruga napustila prije nekoliko godina, a on sada živi s roditeljima. 

U konačnici, na prijedlog Centra za socijalni rad u Gračanici, Općinski sud, u kome se nalazi tuce prekršajnih i jedna krivična prijava o kršenju javnog reda i mira protiv Smajića, donio je rješenje o oduzimanju 12-godišnjaka zbog zapostavljanja. 

 Negirao optužbe

Nakon što je saznao za odluku Suda, Smajić je sve negirao.

- Sve je ovo laž, lažu komšije, oni se meni svete. Ko kaže da ja zlostavljam svoje dijete? Ja dijete ne dam, mogu ga izdržavati, sakupljat ću i prodavati staro željezo, ali dijete neću dati, makar poginuo za njega - izjavio je Smajić. 

 Dijete nije pronađeno 

Prvo izvršenje sudskog rješenja nije uspjelo, jer dijete nije pronađeno na kućnoj adresi pa je, prema riječima predsjednice Općinskog suda Melihe Hadžihasanović, zakazano drugo izvršenje. Dijete će biti smješteno u odgovarajuću ustanovu.