BIH

Ivanić objasnio zašto je prekinuta vanredna sjednica Predsjedništva BiH

Nakon što je prekinuta vanredna sjednica o reviziji presude

E. Ma.

23.2.2017

Nakon što je prekinuta vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj se trebalo razgovarati o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, predsjedavajući Mladen Ivanić obratio se medijima.

Dnevni red nosio rizik

- Bakir Izetbegović nije želio da odlučuje o podizanju revizije presude i napustio je sjednicu. Sa željom da ne doprinosi razjedinjavanju sjednicu je napustio i Dragan Čović. To znači da odluka o podizanju odluke o reviziji tužbe nije donesena. Ovo danas je bio, ako ne zadnji, pokušaj da se funkcionisanje BiH vrati u institucije BiH - objasnio je Ivanić.

Kazao je da je ovakav dnevni red nosio rizik te da su ga mogli preglasati, ali smatrao je da je potrebno da se stvari vrate u institucije.

-To nije uspjelo. Taman i da gospodin Softić ima legitimitet da podnosi tužbu, ne može jedan čovjek sam odlučivati o stvarima koje imaju duboke implikacije po državu. Ja se bojim da smo ovim ušli u jednu ozbiljnu krizu i rekao bih vrhunac vaninstitucionalnog djelovanja - kazao je Ivanić. 

On smatra da situacija nema veze s tužbom, nego s BiH.

- Ovo nema veze s tužbom i sve što sam rekao nije imalo implikacije na tužbu, nego na samu BiH. Mene tužba ne zanima jer će se brzo dokazati da nije bila legitimna. Mene zanima vaninstitucionalno djelovanje, paralelizmi. Veliko je pitanje šta će sada uslijediti, kada će Predsjedništvo ponovo sjesti, s kojim temama i kojom vrstom odlučivanja - kazao je Ivanić.

Dodao je da će učiniti sve da sistem funkcionira, ali da nije on napravio krizu.

- Ovo su suštinska pitanja dugoročne stabilnosti u BiH. Svi akteri moraju razmisliti o posljedicima i svi akteri moraju razmisliti o prestanku dodvoravanja okolini. Ne znam da je ikada sjednica Predsjedništva ovako prekinuta. Zaista nisam, želio sam da institucije o svemu odlučuju. Treba hladne glave razmisliti i ponovo vidjeti. Mislim da su ovo suštinska pitanja dugoročne stabilnosti i svi akteri moraju razmisliti šta su posljedice - kazao je Ivanić.

Održati hladnu glavu

Narednih dana se treba održati hladna glava i razmišljanje, smatra Ivanić.

- Mislim da će naredni dani zahtijevati hladnu glavu, ono što očekujemo od srpskih predstavnika da ne rade ovo što je uradio Izetbegović. Bilo je jasno da ove odluke ne bi bilo, jer da se glasalo o njoj, ja bih bio protiv odluke, on bi bio ZA, Čović bi bio suzdržan. Zato je napuštanje pokušaj da se kaže da sjednice nije ni bilo. Definitivno, BiH nije u stanju da donese odluku da li će podići reviziju presude. Očekujem da srpski predstavnici ne ponavljaju pristup koji je vaninstitucionalan - kazao je Ivanić.

Podvukao je da očekuje od predstavnika iz RS-a da donesu razumne odluke i ne ponavljaju vaninstitucionalan pristup, ali da iskažu jasan stav da se ne može desiti da odluke donose samo predstavnici jednog naroda. 

Što se tiče legitimiteta Safeta Softića, Ivanić je kazao da svaki slučaj za reviziju podrazumijeva novu autorizaciju i da će se to vidjeti u budućnosti. On je rekao da pitanja o bojkotovanju institucija BiH ne treba postavljati njemu već Izetbegoviću. Dodao je da on ne brani Srbiju već da brani način odlučivanja u našoj zemlji. 

Kada je u pitanju sjednica Predsjedništva BiH, rekao je da ne može govoriti o narednoj sjednici te da će ukoliko dođe do nje truditi se da na dnevnom redu bude govora o problemima građana BiH. 

Ivanić će uputiti Međunarodnom sudu u Hagu pismo o činjenicama, a to je da ne postoji odluka o pokretanju zahtjeva za reviziju i da je Predsjedništvo BiH raspravljalo o tome.

Dodao je da mu ne pada napamet da produžuju krizu, ali da je nerealno očekivati da se sada nastavi kao da ništa nije bilo. 

Podvukao je da BiH ulazi u ozbiljnu krizu i da je trebaju rješavati oni koji su je izazvali. 

 
(Video: E. Maslo)

Podsjećamo, političari iz reda srpskog naroda osporavaju zahtjev koji bi danas Меđunаrоdnоm sudu prаvdе u Hаgu trebao podnijeti agent BiH Sakib Softić. Riječ je o zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. 

Najava revizije izazvala je krizu vlasti u našoj zemlji s obzirom na to da su zastupnici i ministri iz RS-a odbili doći na ranije najavljene sjednice Zastupničkog doma i Parlamentarne skupštine BiH. 

Oštre reakcije stigle su i iz Srbije, a predsjednik susjedne zemlje, Tomislav Nikolić, kazao je nakon sastanka s Ivanićem i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom u Beogradu da je neizvjesno šta će se dešavati u BiH i kakvi će odnosi biti sa Srbijom.