VIJESTI

Ministar vanjskih poslova Malte nakon sastanka s Crnadkom: EU je zainteresirana za BiH

Mogućnost dodatnih investiranja iz Malte u BiH

Redakcija

23.2.2017

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Igor Crnadak, sastao se danas s ministrom vanjskih poslova Republike Malte Georgom W. Vellom, a nakon sastanka je zaključeno da je Evropska unija (EU) i dalje zainteresirana za BiH.

Ministar vanjskih poslova Malte je izjavio da današnji sastanak predstavlja nastavak ranijih dogovora i saradnje između dviju zemalja.

- Fokus današnjeg sastanka je bilo jačanje veza između naših zemalja, a sve to je otvorilo razna pitanja kada je riječ o ulaganju. Iskazujemo spremnost za pomoć BiH, pogotovo u turizmu i razvoju tržišta. Kada je riječ o predsjedavanju EU koje mi sada preuzimamo, posebno je važno naglasiti da je EU zainteresirana za BiH - kazao je ministar vanjskih poslova Malte.

Naglasio je kako EU zadržava pitanje proširenja te da će se u narednom periodu baviti pitanjima BiH.

- Posebna pažnja će biti posvećena osiguranju ove regije, što je bitno i značajno za EU. Evropska unija mnogo prati dešavanja u regiji, odnosno na Balkanu i težit će ka uspostavi mira i stabilnosti. Na putu ka EU sve zemlje su prošle isti postupak, ali je bitno naglasiti da BiH treba preuzeti vlast na određenim postupcima. Trebate krenuti ka EU, posebno ka pomirenju -  istakao je George William Vell.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je kako mu je drago što ove godine imamo uzvratnu posjetu Malte te da je to zemlja koja u prvom polugodištu 2017. predsjedava EU.

- Među prioritetima EU postoje teme koje su važne za njih kao što je pitanje migracija, sigurnosna i pitanja tržišta. Danas nam je potvrđeno da u fokusu predsjedavanja EU ostaje politika proširenja i pozicija da zapadni Balkan treba integrirati u EU te da će Malta predsjedavanjem EU u svojim prioriteima imati i to. Također će se pomno pratiti sve što se dešava u BiH. Primijećen je napredak koji se dogodio u 2016. godini. Očekujemo da najkasnije u ovoj ili početkom naredne godine dođemo do statusa kandidata, a nadam se da ćemo popunjavanje Upitnika EK završiti u prvih šest mjeseci ove godine - kazao je Crnadak.

Dodao je kako BiH mora ojačati ekonomske i vanjsko-trgovinske odnose, kao i mogućnost dodatnih investiranja iz Malte u BiH.