VIJESTI

Mostar: Više od 100 radnika HP Investing protestuje ispred gradske Vijećnice

Radnici traže da im se pomogne

M. Sm.

23.2.2017

Više od 100 radnika jednog od najvećih mostarskih, ali i bh. preduzeća, HP Investing, okupili su se jutros ispred Gradske vijećnice, gdje su došli očajni zbog činjenice da su im pojedinci uzurpirali zemljište s aparatima na kojim rade, a na koje HP Investing ima pravo već 20 godina.

Kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta, sve ovo traje od subote kada su pojedinci zagradili dio parcele gdje oni obrađuju pijesak.

Nakon što su jutros radnici otklonili te ograde, intervenirala je i policija.

Kako su kazali, radnici ovog preduzeća su u očaju, te tvrde da nisu imali drugog rješenja i da su došli pred Gradsku vijećnicu kako bi im se pomoglo.

Tvrde da im je uzet dio parcele, iako je to nemoguće, jer nema Gradskog vijeća, tako da im niko nije prodao to zemljište.

Okupljenim novinarima se obratila kćerka vlasnika HP Investinga Sanela Pekušić Gospo.

U vrlo emotivnom govoru kazala je da njihova firma upošljava više od 350 radnika kojima je danas onemogućemno pravo na rad, a sve zbog "klana Demirovića", koji su, kako tvrdi, uzurpirali dio zemljišta, odnosno separacije koju oni koriste više od 20 godina.

Pekušić je ustvrdila da su Demirovići pokazali i "neki papir", kazavši da su oni postali sada vlasnici, međutim, kako je opće poznato to nije moguće bez Vijeća grada Mostara kojeg nema već osam godina.

Pekušić je podsjetila i na to koliko je njihova firma pomogala cijelom gradu, a sada im se ovako vraća.

Naglasila je da je riječ o klasičnom reketu, te da je žalosno što policijsko - pravni sistem u gradu i državi ne funkcionira.

Također, potvrdila je da su radnicima i vlasnicima upućivane prijetnje.