UNSKO-SANSKI KANTON

Bihać dobiva fakultet zdravstvenih studija

Prihvaćena inicijativa o osnivanju nove visokoškolske ustanove

M. DEDIĆ

23.2.2017

Unsko-sanski kanton uskoro će dobiti fakultet zdravstvenih studija. Rezultat je to inicijative o prerastanju Visoke zdravstvene škole u fakultet zdravstvenih studija, koja je poslana s vanredne sjednice Senata Univerziteta u Bihaću Privremenom upravnom odboru (PUO).

 Imenovana komisija 

Rektor Fadil Islamović ističe da je inicijativa podržana te da će se u narednom periodu raditi na stvaranju uvjeta za upis studenata na četverogodišnjih studij u dva postojeća smjera. Iako manje-više u medijskoj zavjetrini, ideja o prerastanju Visoke zdravstvene škole u fakultet egzistira već duže vrijeme. Svoje formalne obrise dobila je odlukom Senata 2015. godine. Tada je imenovana komisija sastavljena od pet profesora ove škole sa zadatkom pripreme elaborata.

- Komisija je uradila dobar posao, napravila elaborat koji je bio i sveobuhvatniji nego što je to moguće realno prihvatiti pa smo mi održali vanrednu sjednicu Senata, koja je bila posvećena tematski ovom problemu - kaže Islamović. 

fadil-islamovic

ISLAMOVIĆ: Data podrška

Nakon dva sata rasprave i diskusije data je puna podrška ovoj inicijativi za prerastanje trogodišnjeg u četverogodišnji studij, s mogućnošću da se u dogledno vrijeme organizira jedinstveni studij.

 Realni kapaciteti 

- Ovdje moramo naglasiti da je inicijativa prihvaćena u granicama realnih kapaciteta, a to znači da se dva postojeća smjera sestrinstvo i sanitarno inžinjerstvo uvedu u četverogodišnji studij. Nakon toga narednih godina moći ćemo razmišljati, eventualno, o zaživljavanju nekih novih smjerova, o kojima je bilo riječi u ponuđenom elaboratu - ističe rektor. 

 Upis već naredne godine

Komisija ima obavezu da u okviru ovog početnog materijala-elaborata definira tzv. diferencijalnu razliku za studente koji su okončali školovanje po studijskom programu od 180 ECTS kredita radi omogućavanja upisa na četverogodišnji studij sa 240 ECTS kredita. Zaključak Senata upućen je PUO, a Islamović je uvjeren da će se već naredne školske godine studenti upisivati na četverogodišnji studij.