VIJESTI

Udruženje žrtava genocida pisalo PIC-u: Odbijte ruski anticivilizacijski pokušaj zaustavljanja postupka revizije

Danas u Sarajevu zasjedanje Vijeća za implementaciju

Redakcija

23.2.2017

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe uputile su danas otvoreno pismo Vijeću za implementaciju mira (PIC).

Naime, danas će se na zahtjev Rusije održati sjednica PIC-a u Sarajevu.

U pismu stoji da je Rusija ponovo potvrdila da je protiv međunarodnog poretka koji žrtvama osigurava pravo na pravdu i istinu.

- Ruski veto u Vijeću sigurnosti UN-a, uložen na prijedlog rezolucije koja bi osuđivala genocid u Srebrenici, a na zahtjev Srbije, je bio veto protiv čovječanstva i civilizacije, te međunarodno utvrđene istine pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) i Međunarodnim Tribunalom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).Danas Rusija ponovo želi uspostaviti svojevrsni VETO zloupotrebljavajući PIC i intervenirajući u ime Srbije, stoji u saopćenju.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe pozvalo je ostale članice PIC-a i njihove predstavnike da podrže pravo žrtava da pravdu i istinu traže pred Međunarodnim sudom pravde.

- Žrtve, u procesima kršenja međunarodnog humanitarnog prava, pred sudovima su zastupane od predstavnika država, predstavnika međunarodne zajednice i samih država koje vode postupke protiv pojedinaca, grupa, organizacija i država. Licemjerno je reći da žrtva ima pravo na pravdu i istinu, a zaustavljati procese protiv odgovornih tako što se sprječavaju naši zastupnici i postupak revizije pred Međunarodnim sudom pravde, navodi se u saopćenju.

Dodaju da žrtve samo traže pravdu i istinu te da s toga traže od ostalih članica PIC-a, ne samo da odbiju ruski anticivilizacijski pokušaj zaustavljanja postupka revizije, nego da se javno opredijele i time pokažu da žrtve imaju pravo da kroz sudski postupak dođu do pravde i istine.

- Žrtve će poštovati svaku presudu Međunarodnog suda pravde i zbog toga podržite nas, piše u saopćenju.