GLOBUS

EU donosi oluju: Italijani, šta je s dugom

Evropska komisija pozvala je Rim da preduzme dodatne mjere za smanjenje troškova

Redakcija

23.2.2017

Evropska komisija obavestila je italijansku vladu da bi mogla biti kažnjena zato što nije smanjen nivo duga zemlje.

U izvještaju o italijanskom dugu, Evropska komisija pozvala je Rim da preduzme dodatne mjere za smanjenje troškova u iznosu od 0,2 godišnjeg bruto društvenog proizvoda.

Zahtjev Komisije vjerovatno neće biti dobro primljen u italijanskoj vladi lijevog centra koja je suočena s mogućim izborima ove ili sljedeće godine. 

- Komisija ne pokušava da izazove oluje, ona pokušava da brod sigurno navodi u luku -  rekao je komesar EU za ekonomiju i finansije Pier Moscovici. 

Poslije izbijanja evropske dužničke krize od članica EU je zatraženo da postignu određene ciljeve kako bi se izbjegla nova eskalacija krize. Očekuje se da ove godine italijanski dug dostigne rekordnih 133,3 posto BDP-a, poslije prošlogodišnjih 132,8 posto, a trebalo bi da bude manji nego 2016. 

Moscovici je rekao da će potencijalne mjere protiv Italije, koje bi mogle značiti i veliku kaznu, zavisiti od novih ekonomskih prognoza Evropske komisije i novih statističkih podataka. 

Italija ima rok do aprila da uvede "dodatne strukturne mjere".

Italijanski ministar finansija Pier Carlo Padoan naveo je da je jasno da izvještaj Evropske komisije cijeni reforme u Italiji, ali i dodao da se mora učiniti više. 

- Odnos dug/BDP se konačno stabilizirao, ali je u našem nacionalnom interesu da ga smanjimo - rekao je Padoan. 

Italijanska privreda se prethodnih nekoliko godina mučila da poveća rast s posebnim brigama oko bankarskog sektora koji je opterećen s oko 360 milijardi loše plasiranih zajmova. S obzirom na veličinu Italije, problemi u toj zemlji bi predstavljali mnogo veću brigu nego grčka dužnička kriza. Italijanska privreda, treća najveća u eurozoni poslije njemačke i francuske, dodatno je pogođena nizom zemljotresa, kao i sve većim brojem migranata koji pokušavaju da dođu do Italije iz Libije. 

Dodatni razlog za brigu u Italiji je politička neizvjesnost. Prethodni premijer Matteo Renzi je podnio ostavku u decembru pošto na referendumu nije prošao njegov prijedlog za ustavne reforme. Izbori se očekuju kasnije ove godine ili 2018.