KOLUMNE

Hodajuće bombe

Komentar dana

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

23.2.2017

Prije skoro sedam godina Nedim Fejzić je u krvavom pohodu kroz selo Hlapčevići kod Visokog ubio troje ljudi, a sedmero ranio, među kojima je i četvero djece. Kasnije će se ispostaviti da je Fejzić bolovao od paranoidne šizofrenije i da nije redovno uzimao lijekove. 

Uzima li Fejzić danas neophodne lijekove, nije poznato, ali se zna da u BiH trenutno nema  lijeka „moditen“ za oboljele od šizofrenije i paranoidne psihoze, što su dijagnoze spominjane i u njegovom slučaju.

Doduše, s obzirom na to da u prodaji ima lijekova s ovim sastojkom i od drugih proizvođača, samo su mnogo skuplji od „moditena“, čiji troškovi idu na teret socijalnog osiguranja, možda država novcem građana za oboljele poput Fejzića koji su na liječenju, ali u zatvoru, te skupe lijekove kupuje. 

No, u ovom trenutku za društvo više nije problem Fejzić, nego stotine, a možda i nekoliko hiljada oboljelih od šizofrenije čije porodice jedva osiguravaju novac za osnovne potrepštine, a kamoli za skupe lijekove. 

U ovom trenutku niko ne zna koliki je broj oboljelih od šizofrenije bez redovne terapije i ko od njih može poći u kakav pohod sličan onom Fejzićevom. Da razloga za strah ima, upozoravaju i ljekari koji kažu da je realno očekivati pogoršanje stanja takvih pacijenta i da oni mogu biti opasni i za širu zajednicu. 

Drugim riječima, svakodnevno je svako od nas u opasnosti da sretne nekog od oboljelih od šizofrenije koji ne uzimaju redovno terapiju, baš u trenutku kada nisu svjesni svojih postupaka i  kada, uz sve uvažavanje njihovog stanja, uistinu predstavljaju hodajuće bombe. 

Zato, nadležni bi trebali hitno ispitati zašto u apotekama nema jedinog besplatnog lijeka za oboljele od šizofrenije i riskira li to neko možda nove hlapčeviće zbog nečijeg interesa da se rasprodaju skupi lijekovi za oboljele od ove bolesti. Ali, neko bi morao reagirati i hitno riješiti ovu situaciju, jer  eventualne posljedice ne mogu kupiti ni platiti nikakvim nekome namijenjenim profitom.