GLOBUS

Muslimani iz St. Louisa skupili više od 50.000 dolara za obnovu jevrejskog groblja

Multikulturalnost na djelu

M. M.

22.2.2017

Grupa muslimana iz St. Louisa skupila je više od 55.000 dolara u samo jednom danu zbog obnove jevrejskog groblja koje su ranije uništili vandali.

Policija je saopćila da ne zna ko je počinio štetu na pomenutom objektu, prenosi Al Jazeera English.

Na stranici putem koje su prikupljali novac napisali su:

- Dok su nas ovi besmisleni događaji napunili tugom, mi dijelimo poruku jedinstva, tolerancije i uzajamne zaštite koja se nalazi u Medinskoj povelji.

Iako je grupa, koja je organizirala akciju doniranja, planirala da skupi 20.000 dolara, uspjeli su prikupiti više od 55.000 dolara, prenosi Independent.

616db67e543d4d619dc32657b7753e65-18

- Amerikanci muslimani se solidarišu sa Amerikancima jevrejima i osuđuju ovaj vandalistički čin oskrvnjavanja spomenika - odgovorio je jedan od aktivista na pitanje novinara Al Jazeere.

Višak sredstava će biti proslijeđen za obnovu drugih oštećenih jevrejskih spomenika, saopćeno je.

Do ovog incidenta je došlo je u vremenu drastičnog porasta tenzija. Jevreji u SAD su na stalnom udarau, a pripadnici ove religije sve češće dobijaju i bombaške prijetnje.

Zbog svega se oglasio i američki predsjednik Donald Trump koji je osudio takve napade.

Anti-semitske prijetnje usmjerene ka jevrejima i njihovoj zajednici su grozne i ovo je bolni podsjetnik da trebamo još mnogo raditi kako bi iskorijenili mržnju, predrasude i zlo - rekao je Trump novinarima.

Inače, treba reći da su i muslimanska i jevrejska zajednica posljednjih sedmica veoma često upozoravale na sve češće prijetnje koje dobijaju.