REGION

Srbija: Odbijeno izručenje Nebojše Ristića Crnoj Gori

Apelacioni sud potvrdio rješenje Specijalnog suda u Beogradu

Redakcija

22.2.2017

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio molbu za izručenje srbijanskog državljanina Nemanje Ristića Crnoj Gori, koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih akata pred održavanje parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

Apelacioni sud potvrdio je rješenje Specijalnog suda u Beogradu, kojim je kao neosnovana odbijena molba Ministarstva pravde Crne Gore zbog toga što nisu ispunjeni uvjeti za izručenje.

Bogićević se čeka

Portparol suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da se zamjenik tužioca za organizirani kriminal na sjednici pred Apelacionim sudom saglasio s odlukom prvostepenog suda i naveo da smatra da nisu ispunjeni uvjeti za izručenje Ristića Crnoj Gori.

Apelacioni sud našao je da je prvostepeni sud pravilno odbio kao neosnovanu molbu Crne Gore za izručenje Ristića kada je zaključio da nisu ispunjeni uvjeti za izručenje Ristića na osnovu činjeničnog stanja koje proizlazi iz naredbe Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore.

- Radnje za koje se Ristić tereti, kao i mjesta gdje je radio nalaze se na teritoriji Srbije, a Ugovorom između Srbije i Crne Gore od 29. maja 2009. propisano je da se neće odobriti izručenje lica kada je djelo zbog kojeg se traži izručenje izvršeno na teritoriji zamoljene države - podsjetila je Piljić.

Osim Ristića, Crna Gora je tražila i izručenje Predraga Bogićevića zbog istih krivičnih djela.

Njegov slučaj prebačen je iz Kragujevca u Specijalni sud u Beogradu, koji treba odlučiti o ispunjenosti uvjeta za izručenje.

Prethodno je Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo rješenje kojim je kragujevački Viši sud utvrdio da su ispunjeni uvjeti za izručenje Bogićevića Crnoj Gori.

Bogićević je i dalje u pritvoru, dok je Ristić sve vrijeme na slobodi čekao odluku suda.

Crna Gora traži Ristića i Bogićevića radi krivičnog gonjenja po naredbi o provođenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore zbog krivičnih djela "stvaranje kriminalne organizacije" i "terorizam u pokušaju" iz Krivičnog zakona Crne Gore.

Kriminalna grupa

Bogićević i Ristić uhapšeni su u Kragujevcu i Beogradu 13. januara po međunarodnoj potjernici Crne Gore.

Početkom decembra 2016. za njima dvojicom, kao i još dvojicom državljana Rusije raspisana je potjernica Crne Gore zbog sumnje da su organizirali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Crnogorsko tužilaštvo vodi postupak protiv grupe od 18 državljana Srbije i dvojice državljana Rusije, a većina ih je u pritvoru u Podgorici.

Neki su nedavno sklopili sporazum o priznanju krivice s crnogorskim tužilaštvom, prenijeli su podgorički mediji.